Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Keni sa eboly nebojíme, no každý sa modlí, aby neprišla

Ebola Foto: TASR/AP

Ľudia v slume Langas, kde Slovenka pracuje, nemajú peniaze na cestovanie. Obyvatelia žijú v komunitách, a preto sa podľa Slovenky Ivety Gagovej cítia bezpečne. Aj na klinike sú len miestni pacienti.

Bratislava/Eldoret 25. októbra (TASR) – Ľudia sa o ebole rozprávajú, lebo ju vidia v médiách, ľutujú stratené životy, no smrteľný vírus zatiaľ paniku nespôsobuje.

Takto to vyzerá na východe afrického kontinentu v kenskom meste Eldoret. Slovenka Iveta Gagová, ktorá tam pracuje na klinike i v sirotinci, vraví, že nikto z obyvateľov z eboly nemá strach, ani ona sama. "Ale každý sa modlí, aby ebola Keňu obišla," povedala pre TASR.

Ľudia v slume Langas, kde Slovenka pracuje, nemajú peniaze na cestovanie. Obyvatelia žijú v komunitách, a preto sa podľa Gagovej cítia bezpečne. Aj na klinike sú len miestni pacienti. "Ale na tému sa rozprávame. Ebola sa tu objavuje v médiách denne, o prípadoch sa rozpráva, ale nevyvoláva to v ľuďoch paniku alebo strach, skôr ľútosť a otázky," vysvetľuje. Ľudí v meste podľa jej slov mätú rôzne informácie z internetových portálov, ktoré prinášajú napríklad aj správy o tom, ako vírus vznikol. "Ľudia potom špekulujú," dodala.

Gagová pred pár dňami letela z Viedne do Kene s prestupom v Etiópii. Prvá kontrola, kde ju pre ebolu vyšetrili, ju stretla až v Nairobi. Slovenke tiež skontrolovali očkovací preukaz a musela vyplniť formulár. Cestujúcich sa v ňom pýtali, či boli za posledné tri mesiace v niektorej z krajín západnej Afriky. "Takéto opatrenia sa pritom vzťahujú iba na prílety z afrických krajín," podotkla Gagová.

V Keni ebolu v minulosti nemali, postretla však napríklad susednú Ugandu. Úrady v krajine sa podľa Gagovej momentálne smrteľným vírusom nezaoberajú.