Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

A. Kiska: V zdravotníctve nevidím zmeny, T. Drucker potrebuje podporiť

Na archívnej snímke vľavo minister zdravotníctva Tomáš Drucker a prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezident SR si však myslí, že už ale prešla dosť dlhá doba, aby bolo vidno výsledky.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Zdravotníctvo je jeden z dlhodobo neriešených problémov, ktoré u nás posilňuje extrémizmus, tvrdí to prezident SR Andrej Kiska. Prácu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) si váži. Myslí si však, že už ale prešla "dosť dlhá doba", aby bolo vidno výsledky.

"Väčšina ľudí nevníma zmeny v zdravotníctve," povedal Kiska po stretnutí s Asociáciou na ochranu práv pacientov (AOPP). Riešil s ňou, čo trápi bežných ľudí v čakárňach u lekára. Veľká časť verejnosti podľa Kisku vníma, že "veci v zdravotníctve sa pohli k horšiemu".


"Minister zdravotníctva potrebuje celospoločenskú a politickú podporu," povedal Kiska. Pacient musí podľa neho vedieť, na čo má nárok v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti. Dnes to nie je zadefinované. Označil to za "hmatateľný výsledok, ktorý by ocenil aj bežný človek".

Šéfka AOPP Mária Lévyová nechcela hodnotiť, či je rok veľa alebo málo na zmeny. Ministrove kroky bude sledovať. Priznáva však, že "systém, ktorý je problematický desaťročia, sa nezmení len tak rýchlo".

Drucker mal podľa Lévyovej na začiatku ambiciózne ciele, napríklad pri téme doplnkových ordinačných hodín, ktoré nakoniec realizovať nebude. "V niektorých veciach by mal byť ráznejší, vždy sa nájde niekto, kto bude proti jeho návrhom, treba s tým počítať," povedala Lévyová.



Potvrdila, že ľudia nie sú spokojní so zdravotníctvom. Chápe, že Drucker nie je v ľahkej situácii, pretože "musí urobiť fungujúce zdravotníctvo, pričom finančných zdrojov je nedostatok".

Definovať nárok pacienta je podľa nej potrebné. "Je dôležité vedieť, na akú liečbu a vyšetrenia má človek pri danej diagnóze nárok," uviedla. Drucker už v tejto veci avizoval iniciatívu, nepôjde to však podľa neho "zo dňa na deň". Potvrdila to aj Lévyová, predpokladá, že to potrvá ešte dlho. Podľa šéfky AOPP treba riešiť aj dostupnosť špecialistov v regiónoch. Drucker i v tejto oblasti už pripravuje zmeny.

AOPP sa venuje ochrane práv pacientov od roku 2001. Ich záujmy zastupuje na pôde ministerstva zdravotníctva, zdravotných poisťovní, pred orgánmi štátnej správy a samosprávy. Pacientom poskytuje aj priamo poradenstvo, organizuje vzdelávacie aktivity.