Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pred kliešťovou encefalitídou sa možno chrániť očkovaním

Ilustračné foto Foto: TASR

Kliešte sa vyskytujú na celom Slovensku, ale nie všetky sú nosičom vírusu.

Bratislava 3. júna (TASR) - Proti kliešťovej encefalitíde, ktorou sa ročne na Slovensku nakazia desiatky ľudí, sa možno chrániť očkovaním. "Očkovanie možno začať kedykoľvek počas roka, ale najvhodnejšie je začať s ním v zimných mesiacoch," radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na Slovensku sú v súčasnosti registrované očkovacie látky pre deti aj dospelých.

Očkovanie sa odporúča hlavne osobám, ktoré sú vystavené zvýšenému riziku nákazy. V najvyššom riziku nákazy sú ľudia, ktorí sa zdržiavajú v endemických oblastiach. Sú to najmä pracovníci lesných závodov, poľovníci, chatári a pod. "Vhodnosť očkovania musí však vždy posúdiť ošetrujúci lekár, ktorý predpisuje očkovaciu látku a očkovanie aj vykonáva," vysvetľuje ÚVZ SR. Vakcíny proti kliešťovej encefalitíde však nehradia zdravotné poisťovne.

Kliešte sa vyskytujú na celom Slovensku, ale nie všetky sú nosičom vírusu. V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinelo alebo vôbec nie. Endemické oblasti sú podľa ÚVZ SR na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh a na juhozápade Slovenska.

Pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa možno chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov, pozor si treba dávať aj na neprevarené kozie, kravské či ovčie mlieko. Prisatého kliešťa je potrebné čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. Následne treba kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať.