Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Klinický výskum liekov na Slovensku stál vlani vyše 34 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom je zistiť, či je nový liek či liečebný postup účinný a bezpečný, tiež aby sa pacient dostal skôr k novým liekom a bol pod pravidelnou zdravotnou starostlivosťou.

Bratislava 18. mája (TASR) – Bratislava 18. mája (TASR) – Farmaceutický priemysel investuje do klinického výskumu na Slovensku vyše 34 miliónov eur ročne. Vyplýva to z vlaňajšieho prieskumu realizovaného v 24 spoločnostiach Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP), z ktorých 17 robí klinický výskum a zapojilo sa do prieskumu.

"Bol to jedinečný prieskum, ktorý sa prvý raz uskutočnil medzi našimi renomovanými farmaceutickými spoločnosťami. Inšpirovali sme sa Českou republikou, ktorá robí tento porovnávací prieskum druhý rok. Naše výsledky prezentujeme pri príležitosti Medzinárodného dňa klinických skúšaní, ktorý si pripomíname 20. mája," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave uviedla výkonná riaditeľka AIFP Katarína Slezáková.

Podľa predsedníčky pracovnej skupiny AIFP pre klinický výskum Tamary Milly sa tento výskum vykonáva podľa prísnych medzinárodných pravidiel na dobrovoľníkoch, teda zdraví účastníci alebo pacienti musia s tým súhlasiť. Cieľom je zistiť, či je nový liek alebo liečebný postup účinný a bezpečný, tiež aby sa pacient dostal skôr k novým liekom a bol pod pravidelnou zdravotnou starostlivosťou. Výhodou pre neho je aj liečba bez poplatkov.

Vývoj lieku je náročný na investície a trvá 12 až 13 rokov. Priemerné náklady na vývoj jedného lieku sú okolo 2,6 miliardy amerických dolárov. Tie plne hradí farmaceutický priemysel. Po niekoľkoročnej predklinickej fáze nasledujú postupne ďalšie štyri fázy výskumu lieku na testovanie jeho bezpečnosti, nežiaducich účinkov, účinnosti a dávkovaní až po sledovanie lieku po registrácii.

"Prieskum bol robený anonymizovaným zberom za všetkých 17 farmaceutických spoločnosti. Do klinických skúšaní sa zapojilo 9265 ľudí a bolo vykonaných 195 štúdií. Najviac z najrizikovejších chorôb, ktorými sú srdcovo-cievne, onkologické a pľúcne. To je veľký prínos, pretože tieto choroby spôsobujú najvyššiu úmrtnosť. Našich testovaných bolo trikrát menej ako v Čechách, kde sa do klinického výskumu zapojilo 26.278 pacientov," konštatovala členka pracovnej skupiny AIFP pre klinický výskum na Slovensku Hana Mrázová.

Lekár s praxou v klinickom skúšaní Ivan Rybár z Národného ústavu reumatologických chorôb v Piešťanoch pripomenul, že je lepšie, ak sa výskum robí na pacientoch z vlastnej praxe ako pomocou náboru či inzerátov.

"Ako lekár poznám pacientov s určitou chorobou a oni sa touto formou môžu dostať k účinnej liečbe ako prví. Je to dobré aj pre lekárov, ktorí týmto získavajú nové poznatky," zdôvodnil Rybár.