Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kollár: Zmluva je nevýhodná nielen pre občanov SR, ale i pre UNB

Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava - Nemocnica Ružinov, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Spoplatnenie parkovísk, ohlásené Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB), by sa malo týkať nielen lekárov a zdravotníckeho personálu, ale aj pacientov.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Odmietavé stanovisko k platenému parkovaniu pri bratislavských nemocniciach v Ružinove a Petržalke potvrdili na dnešnej tlačovej besede zástupcovia protestujúcich občianskych združení. Platiť za parkovné by sa malo začať v pondelok 2. decembra.

Spoplatnenie parkovísk, ohlásené Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB), by sa malo týkať nielen lekárov a zdravotníckeho personálu, ale aj pacientov. "Koncesnú zmluvu podpísanú ešte v decembri 2011 považujeme za neetickú, pretože parkovacie miesta pri týchto nemocniciach považujeme za neoddeliteľnú súčasť poskytovania zdravotnej starostlivosti občanom. Vyberanie poplatkov od pacientov potrebujúcich zdravotnú starostlivosť je neospravedlniteľným zarábaním na človeku v núdzi," uviedol predstaviteľ OZ Hlas v núdzi občanov Slovenska Miroslav Kollár.

Ako dodal, "zmluva je nevýhodná nielen pre občanov Slovenska, ale i pre samotnú UNB. Oproti očakávaným príjmom z parkovania je suma za desaťročný prenájom vo výške necelého jedného milióna eur symbolická, a preto neobstojí argument, že si UNB ide prenájmom zlepšovať svoju finančnú situáciu". Príjem z parkovného za desať rokov pre súkromnú firmu odhadujú aktivisti na 20-násobne vyššiu.

Prevádzkovateľom parkovacích služieb je podľa Kollára schránková firma sídliaca v bytovom dome v Slávičom údolí, ktorú zastupuje len jeden konateľ. Podľa informácií občianskych aktivistov prevádzkovateľ služieb nepožiadal magistrát hlavného mesta o stavebné povolenie na osadenie parkovacích rámp, hoci parkovisko stojí na mestských pozemkoch. V Petržalke tieto rampy už inštalovali.

Zástupcovia občianskych združení vyzvali na tlačovej besede ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominant Smeru-SD) na zrušenie zmluvy a pripomenuli svoje požiadavky adresované jej v otvorenom liste. "Aby sa zjednala náprava, žiadame prípadne aj odvolanie riaditeľa UNB. V prípade, že požiadavky aktivistov nebudú splnené, chceme zrušenie koncesnej zmluvy podporiť protestnými akciami," doplnil Kollár, pričom nevylúčil ani blokovanie prístupových ciest občanmi na parkoviská pred nemocnicami.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v reakcii vyzvala svojho predchodcu Ivana Uhliarika (KDH), aby vysvetlil svoj súhlas s podpisom zmluvy na prenájom parkovacích miest medzi UNB a súkromnou firmou. "Práve na základe tejto zmluvy budú musieť pacienti platiť za parkovanie pred bratislavskými nemocnicami. Namiesto toho, aby mohla nemocnica využiť zisk na rozširovanie benefitov pre pacientov, takmer všetky finančné prostriedky získané z parkovného pôjdu do rúk súkromníka," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Ako dodala, "túto nevýhodnú zmluvu podpísal so súhlasom vtedajšieho ministra jeho nominant na poste riaditeľa Miroslav Bucha dva dni pred Vianocami 2011, v čase keď nemala vláda dôveru. Súhlasom so zmluvou tak minister obral nemocnicu nielen o zisk, ale aj o právomoc rozhodnúť, či pacienti a zamestnanci nemocnice budú musieť za parkovanie platiť."

"Ministerstvo zdravotníctva spolu s UNB využili všetky dostupné právne cesty, ako zmluvu vypovedať. Celkovo vykonali takmer 50 právnych krokov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a zo šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná. Ak by nemocnica zmluvu vypovedala bez relevantného právneho dôvodu, alebo ju neplnila, vystavila by sa hrozbe platenia škody a ušlého zisku, ktorý by prevýšil milión eur. To by zadlženú nemocnicu, ktorá má značné existenčné problémy, paralyzovalo a vážne by ohrozilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti," uzavrela Čižmáriková.