Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím dostala vlani 466 podaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Na základe zistení komisárka odporúča napríklad zlepšiť systém vedenia voľných pracovných miest na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

Bratislava 19. mája (TASR) - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská dostala vlani 466 podaní. Vybavených bolo 212 z nich a v 49 prípadoch komisárka konštatovala porušenie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím. Vyplýva to zo Správy o činnosti komisárky za minulý rok.

Na základe zistení Stavrovská odporúča napríklad zlepšiť systém vedenia voľných pracovných miest na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. "Tak, aby boli uchádzačom o zamestnanie, ktorí sú osobami so zdravotným postihnutím, ponúkané také pracovné pozície, ktoré môžu so svojim zdravotným postihnutím vykonávať," uvádza v správe.

Navrhuje tiež zmeniť zákon o peňažných príspevkoch tak, aby sa odstránila diskriminačná časť vekového obmedzenia pre priznanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu. "Aby peňažný príspevok na osobnú asistenciu bol dostupný aj pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré dovŕšili vek 65 rokov. Nemožnosť priznať príspevok na osobnú asistenciu po 65. roku veku je pre osobu takým obmedzením, ktorým dochádza k porušeniu Článku 5 a Článku 19 Dohovoru OSN," upozornila komisárka.

Tiež by chcela, aby základom pre určenie výšky peňažného príspevku na opatrovanie bola výška minimálnej mzdy, a nie výška životného minima. "Zároveň navrhujem, aby bol peňažný príspevok na opatrovanie poskytovaný najmenej vo výške minimálnej mzdy," doplnila.

Stavrovská v správe rieši aj bezbariérovosť budov, navrhuje v tejto súvislosti prijať nový stavebný zákon. Všetky budovy určené na užívanie verejnosťou by mali podľa nej zabezpečiť osobám so zdravotným postihnutím bezbariérový prístup. "Tieto opatrenia spočívajú napr. vo vybudovaní alebo rekonštrukcii bezbariérových vstupov do budov a bytových domov, ďalej vo vybudovaní výťahov a vybavení výťahových kabín požadovanými prvkami, prípadne namontovaní schodiskovej plošiny alebo iného vhodného zdvíhacieho zariadenia," priblížila.

Zároveň treba podľa komisárky zabezpečiť verejné označenia v Braillovom písme a ľahko čitateľných formách. "Ako aj živú asistenciu, sprostredkovateľov, sprievodcov, predčítavateľov, prístupné informačné stánky, automaty s lístkami, webové stránky, mobilné aplikácie a profesionálnych tlmočníkov posunkového jazyka s cieľom uľahčiť prístup do budov, dopravných prostriedkov a do iných verejne prístupných zariadení," doplnila.

Správa hovorí aj o tom, že by bolo dobré umožniť osobnému asistentovi byť účastníkom výchovno-vzdelávacieho procesu. "Podľa terajšej právnej úpravy do rozsahu osobnej asistencie sa nezapočítavajú hodiny osobnej asistencie, počas ktorých fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím navštevuje školské zariadenie," pripomenula komisárka. V škole by sa malo podľa nej vytvoriť pracovné miesto opatrovateľa, ktorý bude spĺňať kvalifikačné predpoklady podľa zákona o sociálnych službách. Pedagogický asistent by podľa komisárky mal pomáhať žiakovi aj pri úkonoch sebaobsluhy.