Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na európskom trhu sa objavili ďalšie nebezpečné kozmetické výrobky

Keratin Complex Repair Therapy – Intense RX Foto: TASR/ÚVZ SR

Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že sa tieto výrobky vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Bratislava 3. júna (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásil kontrolný orgán v Taliansku.

Ide o keratínovú kúru na vlasy "Keratin Complex Repair Therapy – Intense RX“ značky Coppola pochádzajúcu z Brazílie. Výrobný typ Ionic Keratin Protein Restructing Serum. Kúra obsahuje dva výrobky - 50 ml pevnú fľašku kovovej farby s pumpičkovým dávkovačom a 473 ml čiernu plastovú fľašu s pumpičkou. V oboch sa zistila prekročená povolená koncentrácia formaldehydu.

Rovnaký problém je aj pri ďalšej brazílskej keratínovej kúre na vlasy "KeraVino – Premiere Brazilian Keratin System", značky BioNaza Cosmetics. Kúra pozostáva z troch plastových fliaš 236 ml, 473 ml a 976 ml.

KeraVino – Premiere Brazilian Keratin System
Foto: TASR/ÚVZ SR
Prekročená povolená koncentrácia formaldehydu je tiež v keratínovej kúre na vlasy "DIAMOND – Premiere Brazilian Keratin System", značky BioNaza Cosmetics. Aj táto pochádza z Brazílie. Obsahuje 119 ml sprej a plastové fľaše 236 ml, 354 ml a 946 ml.
DIAMOND – Premiere Brazilian Keratin System
Foto: TASR/ÚVZ SR

Štvrtým výrobkom s vyššou koncentráciou formaldehydu je "Choco Hair – Brazilian Keratin Chocolate", značky BioNaza Cosmetics. Túto kozmetiku tiež vyrobili v Brazílii. Pozostáva z troch výrobkov - 119 ml plastového spreju, 473 ml plastovej fľaše a 946 ml plastovej fľaše s otočným uzáverom.
Choco Hair – Brazilian Keratin Chocolate.
Foto: TASR/ÚVZ SR

Z Brazílie pochádza aj posledná kúra na vlasy "Fluido Gel Extra", značky PAZZINI Spazzola Progressiva. Ide o 1000 ml plastovú fľašu sivej farby, kde sa tiež zistila prekročená povolená koncentrácia formaldehydu.
Fluido Gel Extra
Foto: TASR/ÚVZ SR

Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že sa tieto výrobky vyskytujú aj v Slovenskej republike.