Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Krízový stav v žilinskej nemocnici trvá, k dohode s odbormi nedošlo

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Problém nastal pri požiadavke, aby lekári počas rokovaní nastúpili na pohotovostné služby. To mali odmietnuť.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Dnešné niekoľkohodinové rokovanie v žilinskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, kde je krízový stav pre hromadné vypovedanie ústavných pohotovostných služieb lekármi, neprinieslo vyriešenie situácie.


Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej bude napriek tomu o pacientov postarané. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská vzhľadom na situáciu prerušila pracovnú cestu v Bruseli a vrátila sa do SR.

Čižmáriková priblížila, že šéf nemocnice Štefan Volák na rokovaní sľúbil odborom stiahnutie všetkých 18 výpovedí lekárom, ako aj zastavenie zlučovania oddelení. Odborári zase boli ochotní hovoriť o znižovaní platov tamojších lekárov. Ako však poukázala Čižmáriková, problém nastal pri požiadavke, aby lekári počas rokovaní nastúpili na pohotovostné služby. To mali odmietnuť.

"Je nám ľúto, že pán riaditeľ sa nechce dohodnúť napriek tomu, že mu lekári vyšli v ústrety a tak, ako sme informovali už pred pár dňami, ponúkli aj zníženie svojej mzdy," uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Ich podmienkou malo byť, že ušetrené finančné prostriedky sa použijú na zvýšenie mzdy pre ostatný zdravotnícky personál. K podmienke obnovenia služieb sa odbory vo svojom stanovisku nevyjadrili.

"Stále nechápeme, ako mohli byť lekári vyhodení z dôvodu nadpočetnosti, ak pre ich nahradenie bolo nutné povolať armádu," skonštatoval Visolajský. Reagoval tak na fakt, že so službami teraz vypomáhajú aj vojenskí lekári po dohode rezortov zdravotníctva a obrany. "Očakávame, že nadpočetnosť týchto lekárov ako dôvod ich prepustenia pán riaditeľ vysvetlí celému Slovensku," doplnil.


Hromadné výpovede lekárov zo služieb

Nemocnica má problém so zabezpečením ústavných pohotovostných služieb po tom, čo lekári z viacerých oddelení dnes podali hromadné výpovede zo služieb. Prevoz pacientov do iných nemocníc však zatiaľ nebol potrebný. Takéto riešenie hrozilo vzhľadom na to, že výpovede prišli krátko pred začiatkom pohotovostných služieb. Podala ich vyše polovica lekárov, dôvodom bola podpora kolegov z ortopédie.

Situáciu pomáhajú riešiť ostatní lekári zo žilinskej nemocnice, ako aj dvaja vojenskí lekári a jeden lekár z Ružomberka. Výpovede zo služieb lekárov prišli po tom, čo nemocnica prepustila viacerých lekárov, ktorí nepristúpili na nové zmluvy. Tie majú reagovať na potrebu nemocnice šetriť finančné prostriedky, z ktorých väčšinu dáva na mzdy zamestnancov. Odbory však za problémami nemocnice vidia najmä nízke platby od zdravotných poisťovní.
Výpadok lekárov, ktorí krátko po 14.00 hod začali masovo vypovedať služby, sa podarilo podľa štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva Viliama Čisláka vykryť.

"Služby sú zabezpečené. Pán riaditeľ (Štefan Volák) ich zabezpečil jednak z interných zdrojov, to znamená vlastní lekári a takisto služby zabezpečujú aj vojenskí lekári. Starostlivosť o pacientov v žilinskej nemocnici, ako aj v okolí, aj v kraji je v plnom rozsahu zabezpečená," povedal Čislák.


Ministerstvo zabezpečilo lekárov

Podľa hovorkyne rezortu obrany Martiny Ballekovej, ministerstvo dosiaľ zabezpečilo pre nemocnicu požadovaný počet lekárov. "Dnes, zatiaľ žiadna ďalšia požiadavka neprišla. V prípade potreby sme však ochotní poslať ďalších lekárov," priblížila Balleková. Vzhľadom na to, že pohotovostné služby sa začínajú o 15.30 hod, ďalší vojenskí lekári by pravdepodobne nastúpili až v piatok (7.12.).

Podľa prvých informácií mala v nemocnici po 15.30 hod vzniknúť situácia, keď sa o pacientov nemal kto postarať. Krátko pred začatím pohotovostnej služby sa však podarilo personálny výpadok zabezpečiť, v dôsledku čoho sa nakoniec nemuseli ani prevážať pacienti.


Považskobystrickú nemocnicu zatiaľ zo Žiliny o pomoc nepožiadali

Nemocnicu s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici zatiaľ v súvislosti s údajne kritickou situáciou vo Fakultnej nemocnici (FN) v Žiline nikto oficiálne nepožiadal o spoluprácu a možnosť umiestnenia pacientov. TASR o tom informoval námestník riaditeľa nemocnice Igor Steiner.

"My sme schopní prijať pacientov na interné, detské oddelenie, chirurgiu, ortopédiu, neurológiu, prípadne paliatívu a na oddelenie dlhodobo chorých," povedal Steiner.

Žiadneho pacienta zo žilinskej nemocnice dnes neprijali ani v Univerzitnej nemocnici v Martine. TASR o tom informovala PR manažérka zariadenia Katarína Kapustová.