Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Desiatky klientov Kúpeľov Sliač majú problémy s trávením

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Chorým boli odobraté vzorky biologického materiálu na virologické vyšetrenie. To však bolo negatívne a kultivačne zatiaľ neukončené.

Banská Bystrica/Sliač 15. augusta (TASR) - Laboratórne neidentifikované ťažkosti tráviacej sústavy u 43 klientov Kúpeľov Sliač zaregistroval v týchto dňoch banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Prípad nahlásili odborníci RÚVZ vo Zvolene, ktorým túto skutočnosť oznámili pracovníci kúpeľov.

Chorým boli odobraté vzorky biologického materiálu na virologické vyšetrenie. To však bolo negatívne a kultivačne zatiaľ neukončené. Pracovníkom kuchyne a obsluhe jedálne nariadili rovnaké vyšetrenie. "V kuchyni zariadenia boli odobraté stery z prostredia, výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii. Protiepidemické opatrenia už zrealizovali a v epidemiologickom šetrení sa naďalej pokračuje," uviedla pre TASR hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Na rozdiel od Sliača je už laboratórne potvrdené v poradí druhé ochorenie na vírusovú žltačku typu A v obci Ábelová v okrese Lučenec. Ide o desaťročné dieťa žijúce v nízkom hygienickom štandarde. V súčasnosti je hospitalizované na infekčnom oddelení VšNsP, n.o., Lučenec.

Klinickými príznakmi boli bolesti brucha a zvracanie. Dieťa nebolo očkované proti vírusovej hepatitíde, ktorej prítomnosť bola potvrdená laboratórnymi vyšetreniami. V súčasnosti sa vykonávajú protiepidemické opatrenia v rodine - očkovanie a lekársky dohľad.