Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári chcú poplatky v ambulanciách upraviť zoznamom

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Úpravy v poplatkoch chce v súčasnosti robiť aj ministerstvo zdravotníctva.

Bratislava 18. júna (TASR) - Súkromní lekári by chceli ďalšie úpravy v poplatkoch u lekárov. Zmeny v tejto oblasti nedávno ohlásilo ministerstvo zdravotníctva. To chce stanoviť, za čo lekári peniaze od pacienta pýtať nesmú. Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR navrhuje novelizovať nariadenie vlády a následne stanoviť, za ktoré výkony občan platí v súlade s legislatívou.

Predstava asociácie je taká, že vydá zoznam, z ktorého si poskytovatelia vyrobia zoznamy poplatkov podľa svojich potrieb. "Tak, aby každý občan-pacient vedel, za čo jeho zdravotná poisťovňa neplatí a aby to každý náš člen vedel, za čo môže a nemôže vyberať...Teraz neexistuje žiadny zoznam, iba katalóg výkonov hradených zo zdravotného poistenia. Toto je prvý zoznam výkonov, ktoré sú za priamu úhradu pacientov, to znamená, že zdravotná poisťovňa za ne neplatí," povedal šéf ASL SR Ladislav Pásztor.

Asociácia poukazuje na to, že ľudia si myslia, že majú nárok na úplne bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Upozorňuje však, že žiadny štát rovnako ako Slovensko nedokáže zabezpečiť bezplatnú starostlivosť v plnom rozsahu. Pásztor podotkol, že ak chce pacient zaplatiť aj nezmyselné poplatky a urobí to dobrovoľne, tak v tom nevidí problém. Ako príklad uvádza poplatok za pitnú vodu v ambulancii.

Úpravy v poplatkoch chce v súčasnosti robiť aj ministerstvo zdravotníctva. Nie všetky navrhnuté zmeny sa páčia aj ambulantným lekárom. ASL SR kritizuje najmä kompetencie vyšších územných celkov, výšku sankcií či reguláciu poplatku za prednostné ošetrenie. V poslednom prípade vidí ďalšie znižovanie kapacity ordinačnej doby, ktorú si pacient sám vyberá a je ochotný za to platiť, čo má nakoniec obmedzovať najviac ľudí, a nie lekárov.