Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári najčastejšie predpisujú Novalgin, 332 tisíc balení za štvrťrok

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Spomedzi liekov, ktoré si pacient hradí sám, sa najčastejšie predpisuje liek na poruchu reči, pamäti či pohybu Cavinton.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Lekári počas druhého štvrťroka 2014 najviac predpisovali Slovákom lieky na tíšenie silnej alebo chronickej bolesti. Rebríček liekov na lekársky predpis hradených občanom vedie prípravok na poruchu pamäti či reči. V prípade liekov bez predpisu pacienti najviac užívali tie proti zvýšenej teplote. Vyplýva to z tabuliek najvydávanejších liekov, ktoré na svojom webe pravidelne uverejňuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Najčastejším predpísaným liekom hradeným z verejného poistenia je za druhý štvrťrok analgetikum Novalgin s takmer 332.000 baleniami. Druhým najvydávanejším hradeným liekom sa stal Anopyrin proti zápalu krvi a vytváraniu krvných zrazenín v cievach (viac ako 248.000 balení). Na treťom mieste skončil liek na tlak Concor (viac ako 168.000 balení).

Na lekársky predpis, avšak hradený pacientom, sa najpredávanejším stal liek Cavinton na poruchu reči, pamäti či pohybu (viac než 70.600 balení). Druhým bol liek Algifen Neo na metabolizmus a tráviaci trakt (takmer 59.000 balení). Treticu uzatvára liek na žily Detralex s takmer 44.000 predanými baleniami. Bez lekárskeho predpisu lekárnici najviac predali Paralenu na zvýšenú teplotu a bolesť (viac ako 296.000 balení). Druhým najpredávanejším je Ibalgin na zmiernenie zápalu a bolesti (takmer 244.500 balení) a tretím je Acylpyrín na horúčku a bolesť (takmer 147.000 balení).