Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári potvrdili zdravotné problémy u Američana pracujúceho na Kube

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet takto postihnutých ľudí sa zvýšil na 25.

Washington 22. júna (TASR) - Lekárske testy potvrdili záhadné zdravotné problémy u ďalšieho pracovníka veľvyslanectva USA na Kube. Počet takto postihnutých ľudí sa zvýšil na 25.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na správu zaslanú Kongresu ministerstvom zahraničných vecí USA. Obsah dokumentu poskytol agentúre AP nemenovaný zamestnanec Kongresu, ktorý trval na zachovaní svojej anonymity, keďže daná správa nebola sprístupnená verejnosti.

AP uviedla, že nový lekársky potvrdený prípad prejavu záhadných zdravotných problémov sa týka jednej z dvoch osôb, ktoré boli nedávno evakuované z Kuby, keď sa u nich objavili nevysvetliteľné symptómy.

Agentúra pripomenula, že posledné lekársky potvrdené prípady záhadného ochorenia boli zaznamenané vlani v auguste.

Ministerstvo zahraničných vecí odmietlo najnovší vývoj v tejto kauze komentovať.

Potvrdenie ďalšieho prípadu prišlo menej ako týždeň po tom, ako USA opäť požiadali Kubu, aby určila zdroj týchto "útokov" na amerických diplomatov. Kuba však znova poprela, že by s nimi mala niečo spoločné.

Pred dvoma týždňami americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo pred neobjasnenými zdravotnými problémami aj občanov USA nachádzajúcich sa v Číne. Varovanie platí pre celé územie Číny. Reagovalo tak na správy o zdravotných ťažkostiach niekoľkých amerických diplomatov, ktoré sa podobajú na poranenie mozgu.