Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári predstavili novú liečbu pre deti s detskou mozgovou obrnou

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Detská mozgová obrna vzniká následkom poškodenia mozgu v období pred, počas, alebo krátko po pôrode.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Pre deti s detskou mozgovou obrnou je na Slovensku k dispozícii nový spôsob liečby, ktorú zaviedli v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou. Liečba pomáha malým pacientom so spastickou formou ochorenia, ktorá vedie ku kŕčovito strnulým rukám a nohám, čo bráni dieťaťu v pohybe. Detskou mozgovou obrnou trpí asi 4500 slovenských detí, spastická forma je asi u 80 percent pacientov.

"Som veľmi šťastný, že sa nám podarilo na Slovensku začať dva najdôležitejšie spôsoby v liečbe spasticity, jednak je to implantácia pumpy, ktorá kontinuálne dodáva do centrálneho nervového systému liek, ktorý odstráni spasticitu a druhá metodika, ktorú sme skúšali je selektívna dorzálna rizotómia," povedal lekár Kliniky detskej chirurgie František Horn. Pri druhom spôsobe lekári prerušia senzitívne vlákna miechových koreňov.

Použitie pumpy umožňuje podľa detského neurochirurga Michaela Vloeberghsa deťom žiť kvalitnejší život, ľahšie sa im oblieka, stravuje a pohybuje. Vysvetlil, že liek, ktorý sa takto aplikuje, nelieči poškodenie mozgu, ale pomôže deťom lepšie žiť. Pumpa sa voperuje väčšinou na brucho pod kožu pacienta, liek v nej vydrží mesiace. Druhá metóda sa využíva pri deťoch, ktoré sú mobilnejšie a následne tak môžu napríklad lepšie chodiť, priblížil Vloeberghs.

Detská mozgová obrna vzniká následkom poškodenia mozgu v období pred, počas, alebo krátko po pôrode. Príčiny jej vzniku sú rôzne, najčastejšou býva nedostatok kyslíka. Poškodenie mozgu sa prejaví väčšinou v ochrnutí, či pomalšom vývoji detí. Pridať sa môžu aj epileptické záchvaty. Na nový spôsob liečbu už čaká niekoľko desiatok detí, náklady preplácajú zdravotné poisťovne.