Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre lekárov a sestry je návrh rozpočtu pre zdravotníctvo nedostatočný

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovenská lekárska komora vidí riešenie vo zvýšení sadzby za poistencov štátu z navrhovaných štyroch percent na 5,5 percenta.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Súčasný návrh rozpočtu pre zdravotníctvo sa nepáči zástupcom lekárov ani sestier. Upozorňujú na výpadok v rozpočte, ktorý spôsobí zvýšenie minimálnej mzdy a koeficientov minimálnej mzdy zamestnancov nemocníc. Od ministerky Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) a parlamentného výboru pre zdravotníctvo očakávajú, že pre rezort vybojujú viac peňazí. Menej financií podľa nich nepokryje nároky pacientov a neprináša ani priestor na riešenie platových požiadaviek zdravotníkov.

"Je nevyhnutné, aby štát minimálne vykryl výpadok, ktorý v roku 2015 spôsobia úľavy na odvodoch ľudí s nízkymi príjmami a tiež počítal s navýšením platieb na mzdové náklady v rezorte," uviedla v stanovisku pre TASR Slovenská lekárska komora (SLK). Verí, že poslanci nebudú súhlasiť s vykrytím deficitu len vyššími platbami za poistencov štátu.

Komora vidí riešenie vo zvýšení sadzby za poistencov štátu z navrhovaných štyroch percent na 5,5 percenta. "Menej peňazí v rezorte znamená útlm nových projektov, obmedzenie skvalitňovania zdravotnej starostlivosti či neschopnosť riešenia mzdových požiadaviek zdravotníkov," píše sa v stanovisku.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) upozorňuje, že navrhovaná sadzba za poistencov štátu ani zďaleka nepostačuje na vykrytie nárokov pacientov. "Zadlženie nemocníc sa bude zvyšovať. Spolu s avizovanou implementáciou odvodovej odpočítateľnej položky súvisiacej so zvýšením minimálnej mzdy, ktoré spôsobí výpadok 150 miliónov eur, by podľa analytikov mohlo viesť v najhoršom prípade k výpadku zdrojov v rezorte zdravotníctva v súhrne asi až 266 miliónov eur," povedala šéfka komory Iveta Lazorová s tým, že ministerstvo to ale spochybňuje.

Navrhovaný rozpočet označila za signál pre sestry a pôrodné asistentky, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) nemá záujem o spravodlivé ohodnotenie ich práce. Tvrdí, že nespokojnosť sestier a pôrodných asistentiek narastá pre ich preťaženosť a slabé ohodnotenie a obáva sa, že odídu do zahraničia vo väčšom počte ako doteraz. "Chýba nám viac než 15.000 sestier...Opakovane sme sa presvedčili, že zdravotníctvo nie je prioritou tejto vlády ani samotnej ministerky. Naopak, populistické kroky tejto vlády ho ešte viac zdecimujú."

Do zdravotníctva by zo štátneho rozpočtu malo ísť na budúci rok menej peňazí ako v tomto roku. Celkové výdavky sa predpokladajú na úrovni 1,2 miliardy eur. Celkové príjmy v systéme verejného zdravotného poistenia sa na rok 2015 predpokladajú vo výške 4,27 miliardy eur. Celkové výdavky sa očakávajú na úrovni 3,99 mld. eur. "V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2014 dochádza k ich rastu o 53,4 milióna eur, t. j. o 1,36 percenta," píše sa v návrhu.

"O rozpočte ešte stále rokujeme. Čo sa týka odvodovej odpočítateľnej položky, požadujeme plnú kompenzáciu, o detailoch rokujeme," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.