Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári voperovali pacientovi do lebky unikátny slovenský implantát

Foto: TASR

Pacient Milan Koky zo Štrby išiel v roku 2010 z nákupu, spadol a dopadol hlavou na kameň.

Košice 3. júla (TASR) - Unikátny titánový implantát slovenskej výroby použili lekári košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na rekonštrukciu časti lebky 52-ročného pacienta. Úspešná operácia sa uskutočnila minulý týždeň, spokojný pacient, ktorý utrpel ťažký úraz hlavy pred tromi rokmi, sa dnes v nemocnici ukázal novinárom.

Na Slovensku ide o použitie novej technológie, pri ktorej bol na mieru vyrobený špeciálny implantát s hmotnosťou 400 gramov a hrúbkou 1,5 milimetra. V lebke je upevnený skrutkami. Na technologickom postupe dlhodobo spolupracuje košická Technická univerzita (TUKE) a Univerzita Pavla J. Šafárika (UPJŠ). "Z konštrukčného hľadiska je uvedený implantát unikát, nakoľko ide o škrupinový model vyrobený titánovým synterovaním," uviedol vedúci Katedry biomedicínskeho inžinierstva a merania TUKE Jozef Živčák.

Pacient Milan Koky zo Štrby išiel v roku 2010 z nákupu, spadol a dopadol hlavou na kameň. Prežil vtedy krvácanie do mozgu, pre poškodenie pravej mozgovej pologule mal dlhší čas ochrnutie ľavej strany tela. Aj po vtedajšej operácii mu chýbala v lebke časť kosti a stávalo sa, že po údere do defektného miesta upadol do bezvedomia. Operáciu v Košiciach pripravovali pol roka, napokon prebehla bez komplikácií. Pacient už dve hodiny po operácií chcel chodiť, vo štvrtok ho prepustia domov. "Cítim sa dobre," povedal pacient novinárom.



Prednosta Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie UNLP Andrej Jenča konštatoval, že pacientovi prinavrátili istotu v činnostiach. "On sa už nebojí. Pýtal sa ma, či sa už môže udrieť o strom - nie je problém, toto určite nerozbije," povedal. Unikátnou bola operácia podľa neho aj navigáciou, keď bol softvérovo spracovaný celý operačný postupom. "Operatér vykonával mechanicky proces, pretože krok po kroku bol dopredu spracovaný, a to z medicínskeho aj technického hľadiska," konštatoval.



UNLP pripravuje ďalšie podobné operácie, v čakacej dobe je podľa Jenču 17 pacientov. Ľudí s takýmito problémami sú pritom na Slovensku stovky. Na mieru vyrobené implantáty v oblasti tváre cene 10.000 - 32.000 eur pritom prepláca zdravotná poisťovňa.

Zavedenie výroby implantátov je súčasťou projektu financovaného z eurofondov. Technológia spolu so softvérovým vybavením si vyžiadala podľa Živčáka zhruba tri milióny eur. "Ide o synergický efekt dvoch pracovísk lekárskeho zázemia a biomedicínskeho inžinierstva, ktoré sa stretli pri implementácii na operačnej sále," dodal.