Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárka: S vygooglenou diagnózou sa bojuje len ťažko

V diskusnej relácii TABLET.TV všeobecná lekárka Diana Ganajová. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Pacienti prichádzajú do ambulancie všeobecného lekára s tým, že majú za sebou liečbu ľudovými receptami aj hľadanie diagnózy na internete.

Bratislava 26. apríla (TABLET.TV) - Pacient nedokáže vždy rozoznať, kedy zostať s problémom doma a vyležať ho a kedy ísť k doktorovi. Myslí si to všeobecná lekárka Diana Ganajová. „Mnohokrát sa stretávame s pacientmi, ktorí prídu aj s banalitami a jednoducho potrebujú počuť názor lekára. Myslím si, že je to u nás na Slovensku trošku inak ako vo svete,“ hovorí. Zároveň upresňuje, že Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou priemernou návštevnosťou u lekára.

Na druhej strane, často dochádza aj k tomu, že pacient sa v ambulancii prizná k liečbe „babskými“ receptami. „Predtým som pracovala na periférii a tam som mala skutočne rôzne bizarné prípady. Od cesnaku v uchu, ktorý si pacient do ucha nastrkal pri zápale stredného ucha. Potom sme mali problém ho vybrať, musel ísť na krčnú ambulanciu, lebo bol strčený veľmi hlboko. Potom ďalej - vred predkolenia sa pacient snažil liečiť plátkami slaninky, nepodarilo sa to, samozrejme, musela prísť na rad klasická medicína,“ uvádza doktorka príklady z praxe.

Hovorí aj o tom, že pacienti na zníženie teploty používajú plátky zemiakov či citrónu. „Dokonca, ja som z východu a tam ľudia používajú často destiláty zvonku aj zvnútra, čiže na všetko možné. Kloktajú slivovicou na zápal hrdla, na boľavý zub, používajú rôzne obklady na boľavé kolená, prípadne tiež ako účinné antipyretikum (pozn. red.: liečivo, ktoré znižuje telesnú teplotu). Namočiť ponožky do slivovice a vraj to výborne stiahne teplotu, ja osobne som neskúšala,“ hovorí Ganajová. Použitie byliniek ale nevylučuje napríklad pri liečbe nádchy, chrípky či prechladnutia.

„Určite ale nie je na mieste, keď má pacient dlhodobo zvýšený tlak a presviedča ma o tom, že on si ho bude liečiť len cesnakom. A taktiež, mala som prípady, keď sa pacienti rozhodli liečiť štádiá rakoviny rôznymi ľudovými, babskými liekmi,“ vysvetľuje.

Špecifickou témou je hľadanie diagnóz cez internet. Podľa všeobecnej lekárky sa k nim pacienti uchyľujú tiež pomerne často. „Je oveľa ťažšie tú danú vygooglenú diagnózu pacientovi vyvrátiť a vysvetliť mu, že nejde o to, čo si on vštepil do hlavy a čo si vyčítal,“ hovorí. V tejto súvislosti Ganajová spomína aj novodobý fenomén – kyberchondriu. „Skutočne ide o hypochondrov, ktorí si stoja za svojím a hľadajú tie informácie na internete a jednoducho živia svoju myseľ tým, že sú presvedčení, že sú chorí a že majú niečo vážne,“ vysvetľuje.

Keď Ganajová hovorí o liekoch, ktoré predpisuje najčastejšie, spomenie aj antibiotiká. „Nie raz sa to stáva, že pacient príde a od dverí už hovorí, že pani doktorka ja jednoducho viem, že mne tá infekcia jednoducho neprejde, mne ten kašeľ, mne tá bolesť hrdla neprejde, ja sa už poznám. A keď mu tie antibiotiká nedám, nepredpíšem, na základe vyšetrenia hodnoty CRP, vysvetlím mu, že sa ide o vírus, CRP má negatívne a antibiotiká nedostane, napriek tomu poobede ide na pohotovosť a tie antibiotiká dostane. Takže to je v podstate asi chyba aj nás lekárov, musím si priznať, “ vysvetľuje.

Pozrite si ďalšiu časť relácie ZDRAVIE.