Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárnici chcú opäť zrušiť vernostné systémy

Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovenská lekárnická komora tvrdí, že vernostné systémy v lekárňach nie sú regulačným nástrojom liekovej politiky.

Bratislava 22. júna (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) opätovne volá po zrušení vernostných systémov v lekárňach. Tie podľa lekárnikov musia byť znova legislatívne zakázané. Dôvodom má byť to, že nie sú regulačným nástrojom liekovej politiky, ale iba "jednoduchým retailovým marketingovým nástrojom, založeným na odmeňovaní spotreby". Pacienti by si tak za lieky na predpis doplácali v každej lekárni rovnakú sumu, čo by podľa komory viedlo aj k zníženiu spotreby liekov na predpis.

Ako poukazuje komora, takýto systém funguje vo väčšine európskych krajín. "Aj závery takmer všetkých 173 štúdií realizovaných v 15 krajinách OECD v poslednom období dokazujú, že regulovaná finančná spoluúčasť pacienta redukuje spotrebu preskripčných liekov a ako taká podporuje v systéme zdravotníctva alokačnú efektívnosť," uviedol prezident SLeK Tibor Czuľba.

Obnovenie poskytovania zliav v lekárňach, teda tzv. vernostných systémov, čo SLeK kritizuje dlhodobo, priniesol vlaňajší nový zákon o liekoch. Komora je za čo najskoršiu komplexnú novelizáciu zákona. "V tomto smere v rámci komory finišujú prípravy pripomienok a podnetov k liekovej legislatíve, ktoré v blízkej budúcnosti predstavíme ministerstvu zdravotníctva a aj verejnosti," dodal viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ.

Lekárnici už o tejto požiadavke hovorili aj s ministerstvom. "Vieme o ich požiadavkách aj problémoch, aj prečo by chceli vernostné systémy rušiť. Je to téma, o ktorej bude ministerstvo určite diskutovať, tak ako bolo povedané, zákon o lieku sa otvára v lete, bude pripravené veľké pripomienkové medzirezortné konanie, kde samozrejme aj toto bude otázkou pripomienok a diskusie. Ministerstvo opätovne otvára túto tému a chce ju riešiť," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Legislatívne zmeny, ktoré právna norma prinesie, by mali platiť najneskôr od budúceho roka.

Čo sa týka zníženia spotreby liekov, poznamenala, že nie je jasné, či to bolo v minulosti spôsobené zrušením vernostných systémov alebo niečím iným. "Akonáhle budeme vedieť sfinalizovať tieto dáta a vysvetliť ich, tak je to jedna z tém, ktorou sa ešte budeme zaoberať," uzavrela.