Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárski odborári sa chcú urýchlene stretnúť s premiérom

Tlačová konferencia a odovzdanie žiadosti o stretnutie zástupcov Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s predsedom vlády SR Robertom Ficom v podateľni Úradu vlády SR v Bratislave v utorok 13. novembra 2012. Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský (vľavo) so zástupcami LOZ odchádza z Úradu vlády SR. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zástupcovia LOZ dnes v podateľni Úradu vlády SR odovzdali list pre Roberta Fica.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) odovzdali dnes v podateľni Úradu vlády SR list, v ktorom požiadali premiéra Roberta Fica o urýchlené stretnutie. Chcú s ním rokovať o plnení memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve i zámeroch vytvoriť unitárny systém verejného zdravotného poistenia.

Svoj krok obrátiť sa priamo na premiéra vysvetlil predseda LOZ Peter Visolajský tým, že doterajšie rokovania medzi odborármi a  ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou nepriniesli pokrok.

"Vážime si snahy pani ministerky o vedenie rokovaní, no jej neustále odvolávanie sa na prerokovanie návrhov s pánom premiérom nás núti požadovať ďalšie rokovanie už za prítomnosti pána premiéra," uviedol Visolajský. Zdôraznil, že LOZ má záujem o naplnenie všetkých bodov memoranda, teda aj o navýšenie platov.

"V tomto prípade sme ochotní pristúpiť na kompromis, ale musí to byť podložené zákonnou garanciou," povedal novinárom na brífingu Visolajský. Podľa memoranda z 3. decembra 2011 malo prísť k ďalšiemu navýšeniu platov lekárov od 1.1.2013.



Rezort zdravotníctva prekvapil postup LOZ

Ministerstvo zdravotníctva SR je postupom LOZ prekvapené. Tvrdí, že na poslednom, viac ako štvorhodinovom stretnutí prešli so zástupcami LOZ memorandum podrobne, bod po bode, so zadefinovaním problémov i možnosťami riešenia.

"Jediné, čo ministerstvo nedokáže splniť, je od 1. januára 2013 navýšenie platov, MZ SR na to nemá 35 miliónov eur. Zároveň však pani ministerka nikdy nepovedala, že tretie navýšenie nebude, no v roku 2013 na to prostriedky nie sú," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Visolajský priznal, že ku kroku ich viedli aj medializované informácie

Tlačová konferencia a odovzdanie žiadosti o stretnutie zástupcov Lekárskeho odborového združenia s predsedom vlády SR Robertom Ficom v podateľni Úradu vlády SR v Bratislave v utorok 13. novembra 2012. Na snímke predseda Peter Visolajský odchádza z Úradu vlády SR.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Visolajský na brífingu priznal, že ku kroku žiadať premiéra o rokovanie viedli LOZ aj medializované informácie, podľa ktorých chce vláda odkúpiť súkromné zdravotné poisťovne.

"Osobne by sme radi informovali pána premiéra, že už samotné naplnenie memoranda by zreálnilo cenu poisťovní," uviedol Visolajský s tým, že ak by zdravotné poisťovne platili reálne platby za uskutočňované zdravotnícke výkony, nezostával by priestor na neprimeraný zisk a nebolo by potrebné za obrovské verejné prostriedky vykupovať súkromné poisťovne.

Komplexnému riešeniu problémov v zdravotníctve by podľa Visolajského pomohlo definovanie základného štandardu poistenia, ktorý by bol bezplatný a hradený z daní a nadštandard vo forme zdravotného pripoistenia, ktoré by bolo dobrovoľné.

"Otázne je, či bolo vtedy potrebné vykupovať poistný kmeň zo súkromných poisťovní," dodal Visolajský.

Premiér sa s LOZ rokovať nechystá

Premiér Robert Fico sa s LOZ rokovať nechystá, partnerom pri rokovaní s lekárskymi odborármi má byť podľa neho aj naďalej ministerka Zvolenská.

"Pani ministerka má plnú dôveru, takže má aj dôveru rokovať o mimoriadne citlivých témach. Verím preto, že si obe strany opäť sadnú za rokovací stôl a budú hľadať riešenia," uviedol premiér s tým, že pozitívne vníma pohľad LOZ na vytváranie zisku súkromných zdravotných poisťovní.

"Podobne ako vláda má problém s tým, že si súkromné zdravotné poisťovne odkrajujú z verejných peňazí a vytvárajú si z toho zisk. Toto je platforma, kde môžeme nájsť veľmi dobrú dohodu," Fico.