Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Len málo rodičov malo záujem liečiť plochú nohu svojich detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekt skríningu plochonožia bol štartovacím projektom piešťanskej nemocnice a v blízkej budúcnosti sa plánuje podobná aktivita pre seniorov.

Piešťany 26. júna (TASR) - Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) v Piešťanoch v tomto roku spustila na Slovensku ojedinelý projekt Skríning plochonožia. Zrealizovala ho na základných a materských školách v meste.

Cieľom bolo vyšetriť všetky deti v Piešťanoch vo veku troch až 15 rokov a odhaliť možné riziká spojené s neliečením tohto zdravotného problému. Z celkového počtu 2837 detí s ponukou vyšetrenia súhlasili rodičia 1538 žiakov. "U polovice z nich, spolu 704, sme konštatovali pozitívny nález. Rodičia mali následne možnosť objednať sa so svojimi deťmi v ambulancii, kde im bola navrhnutá liečba. Z tých viac ako 700 sa však tento preukázateľný zdravotný problém rozhodlo ďalej riešiť len 148," konštatoval riaditeľ NAW Štefan Kóňa.

Plochá noha je u detí nebolestivá, no ak je už poškodenie veľké, môže byť bolestivé a vyžaduje si niekedy aj operačný zákrok. Dôsledky tejto komplikácie prichádzajú postupne. Ochorenie sa vyvíja a ako dieťa rastie, môže sa zhoršovať. "Môže sa to prejaviť tak, že dieťa nevládze absolvovať väčšiu fyzickú záťaž, nevládze behať a môže mať problém už aj s dlhšími prechádzkami. V dospelosti sa začnú prejavovať chronické bolesti kĺbov a chrbtice. Keď sa ochorenie plochých nôh nepodchytí v detstve, odstraňovanie následkov v dospelosti je náročnejšie. V niektorých prípadoch dokonca hrozí aj výmena kĺbov," uviedol Kóňa.

Projekt skríningu plochonožia bol štartovacím projektom piešťanskej nemocnice a v blízkej budúcnosti sa plánuje podobná aktivita pre seniorov. "Chceme sa venovať aj diabetikom. Zle liečená takzvaná diabetická noha často zbytočne končí amputáciou. Je dokázané, že polovica ľudí, aj keď len s čiastočnou amputáciou, do dvoch rokov zomiera. Preto by sme radi priniesli možnosť predísť zbytočným komplikáciám aj im, samozrejme, bezplatne," dodal riaditeľ NAW.