Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Letná divadelná kvapka krvi v Prešove prinesie aj ukážky prvej pomoci

Foto: TASR

Pre darcov krvi sú pripravené aj praktické ukážky resuscitácie, prvej pomoci a dobrovoľní darcovia s malými deťmi môžu využiť aj detský kútik.


Prešov 13. júna (TASR) – Prešovčania môžu v utorok (14.6.) prísť darovať krv do novej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Mobilný odber krvi začne ráno od 8.00 h a bude trvať tri hodiny. Podujatie pod názvom Letná divadelná kvapka krvi s Kauflandom sa koná na Svetový deň darcov krvi.

Silvia Erdélyiová, koordinátorka pre prvú pomoc a krvný program Slovenského Červeného kríža na Slovensku informovala, že pre darcov krvi sú pripravené aj praktické ukážky resuscitácie, prvej pomoci a dobrovoľní darcovia s malými deťmi môžu využiť aj detský kútik.

"Svetový deň darcov krvi je príležitosťou poďakovať sa darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu bez akejkoľvek odmeny. Zároveň je však aj výzvou pre ostatných ľudí, aby ich v tom nasledovali,"
uviedla Erdélyiová. Medzi dobrovoľnými darcami budú aj herci prešovského divadla a pracovníci spoločnosti.

Svetový deň darcov krvi je podporovaný organizáciami ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS), Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi (FIODS) alebo Medzinárodná spoločnosť pre krvnú transfúziu (ISBT) a pripomína sa od roku 2004. V tento deň v roku 1868 sa vo Viedni narodil Karl Landsteiner, ktorý bol biológom a lekárom. V roku 1930 mu udelili Nobelovú cenu za medicínu a fyziológiu za určenie systému štyroch krvných skupín. Podieľal sa tiež na objavení Rh faktora.