Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V levočskej nemocnici pribudol nový ultrazvuk

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Nový prístroj za 35.000 eur dokáže poskytnúť kvalitnejšie zobrazenie vyšetrovaných orgánov.


Levoča 20. marca (TASR) - Nový ultrazvukový prístroj určený na vyšetrenie širokého spektra urologickej ambulancie uviedla dnes do prevádzky Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča. Nový prístroj za 35.000 eur dokáže poskytnúť kvalitnejšie zobrazenie vyšetrovaných orgánov.

Hlavnou výhodou prístroja je vysoká zobrazovacia schopnosť v kombinácii s 19-palcovým monitorom pracujúcim vo vysokom rozlíšení. Je vybavený dvomi sondami, brušnou na vyšetrenie obličiek, močového mechúra i prostaty a povrchovou sondou na vyšetrenie povrchových častí a semenníkov u muža. Má zabudovanú i tlačiareň a nález sa dá pre neskoršie porovnanie zaznamenať na papieri citlivom na teplo. Vyšetrenie trvá v priemere 15 minút.

Prístroj nahradil už dlhšie používaný starší typ. "Ultrazvukový prístroj bude slúžiť na vyšetrenie pacientov prichádzajúcich do ambulancie, pričom bude možné presnejšie diagnostikovať ochorenia obličiek, močového mechúra, prostaty či semenníkov," uviedol primár urologického oddelenia Peter Šimo. Nemocnica dostala prístroj ako dar od spoločnosti Arprog.

Urologické oddelenie funguje od roku 1956. Svojou pôsobnosťou je nadregionálne a ošetruje pacientov nielen z okresu Levoča, ale aj Popradu, Spišskej Novej Vsi, časť pacientov pochádza aj z okresov Kežmarok, Stará Ľubovňa, Michalovce a Trebišov. Momentálne disponuje 32 lôžkami. Urologické oddelenie vykoná ročne približne 1300 operácií vrátane náročnejších onkochirurgických výkonov.