Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárske odbory kritizujú spôsob zverejňovania zmlúv v zdravotníctve

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo v súčasnom systéme zverejňovania problém nevidí a zmeny neplánuje.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Lekárskym odborárom sa nepáči, ako funguje zverejňovanie zmlúv medzi nemocnicami a zdravotnými poisťovňami. Od ministerstva zdravotníctva preto chcú takú zmenu legislatívy, ktorá by priniesla zjednodušenie spôsobu ich verejnej kontroly. Odborári žiadajú zmenu po tom, čo sa na zmluvy pýtali jednotlivých nemocníc. Tie ich odkázali na zverejňovanie na webe, ktoré však považujú za nefunkčné. Ministerstvo v súčasnom systéme zverejňovania problém nevidí a zmeny neplánuje.

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského na Slovensku nie je prehľad, čo a za koľko má daná nemocnica zazmluvnené od danej poisťovne. Označil to za nonsens a cielený biznis v zariadeniach vedených politickými nominantmi. "Súčasný stav, kde sú tieto zmluvy de facto verejnosti neprístupné, dáva priestor na korupciu," skonštatoval Visolajský.

Zmeny vo zverejňovaní zmlúv medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami priniesla novela zákona spred troch rokov. Všetky zmluvy, dodatky aj prílohy sa tak musia povinne do 30 dní objaviť aj na webe poisťovne. "Hlavným nedostatkom zákona je to, že podrobne neupravuje, akým spôsobom má byť zmluva medzi poisťovňou a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sprístupnená. V praxi je tak vyhľadávanie zmlúv veľmi náročné a navyše pri každej zdravotnej poisťovni upravené výrazne odlišne," povedal Visolajský.

Poukázal na to, že možnosti vyhľadávania jednotlivých zmlúv na internetových stránkach zdravotných poisťovní, ktoré obsahujú desiatky tisíc súborov, sú problematické. "Napríklad najväčšia verejná zdravotná poisťovňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa, umožňuje vyhľadávanie len na základe čísla zmluvy, ku ktorým však majú prístup iba zdravotná poisťovňa a poskytovateľ zdravotnej starostlivosti," doplnil.

Podľa ministerstva zdravotníctva však súčasná legislatíva zabezpečuje úplnú transparentnosť a prístup verejnosti nie k parciálnym údajom, ale k celému obsahu zmlúv a ich dodatkov. "MZ SR preto nepovažuje za vhodné právnymi predpismi určovať a detailizovať 'užívateľský komfort' webových stránok zdravotných poisťovní. Nemocnice majú úplne legitímnu a prirodzenú snahu zvyšovať výnosy tak, aby pokryli svoje náklady. Preto rokujú so všetkými zdravotnými poisťovňami a konkrétne podmienky si dohadujú jednotlivé nemocnice samostatne," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Dôvody na zmeny nevidí ani Všeobecná zdravotná poisťovňa. "Súčasný postup zverejňovania zmlúv považujeme za dostatočne transparentný, keďže zmluvy sú dostupné širokej verejnosti. Zmluvy s poskytovateľmi sú zverejnené na webovej stránke našej poisťovne. Informáciu o zmluve spoločne s jej s číslom, na základe ktorého sa dá následne jednoducho vyhľadať na portáli našej poisťovne, zverejňujeme aj na centrálnom registri zmlúv, ktorý spravuje Úrad vlády SR," povedala hovorkyňa VšZP Eva Ravingerová.