Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V nemocnici v Lučenci pribudli lôžka pre dlhodobo chorých

Ilustračné foto Foto: TASR

Peniaze na opravu vnútorných priestorov a na nové vybavenie použila nemocnica prevažne z vlastných zdrojov.

Lučenec 4. júna (TASR) - Liečebňu pre dlhodobo chorých (LDCH) vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Lučenci sťahujú tento týždeň do nových priestorov.

Ako pre TASR povedal riaditeľ nemocnice Július Höffer, po presťahovaní sa zvýši počet lôžok na oddelení a zvýši sa aj kvalita poskytovaných služieb. Nemocnica tak reaguje na potreby regiónu.

Nové priestory pre LDCH vytvorili na treťom poschodí zrekonštruovanej budovy polikliniky. Doteraz mali 30 lôžok v starom chirurgickom pavilóne. "V nových priestoroch bude určite vyšší komfort pre pacientov, ale aj pre personál. Zo starého oddelenia sťahujeme skutočne len to nevyhnutné, pretože sa snažíme mať v nových priestoroch aj nové vybavenie. Kapacitne ho navyše rozširujeme na 47 lôžok. Reagujeme tak na potreby regiónu, keďže pre umiestnenie pacienta na takéto oddelenie sú už čakacie lehoty. Vekový priemer obyvateľov sa pritom neustále zvyšuje a s vekom pribúdajú aj zdravotné komplikácie a tie chceme pacientom pomôcť prekonávať aj na tomto oddelení," povedal Höffer.

Peniaze na opravu vnútorných priestorov a na nové vybavenie použila nemocnica prevažne z vlastných zdrojov. "Použili sme na to niečo vyše 50.000 eur. O presnej sume je ťažko hovoriť, pretože niečo sme získali aj od sponzorov a mnohé veci sme dokázali spraviť vlastnými silami, keďže máme svojich murárov, alebo napríklad aj maliarov," dodal riaditeľ nemocnice.

V nemocnici plánujú opraviť aj starý chirurgický pavilón. Rozhodnutie však padne až koncom roka, keď bude mať vedenie nemocnice k dispozícii záverečný účet o hospodárení. Chirurgický pavilón by chceli prerobiť na infekčné oddelenie. Jednotlivé rekonštrukcie majú zefektívniť chod nemocnice a v budúcnosti ušetriť peniaze za prevádzku nevyhovujúcich, či nepotrebných priestorov.

Nezisková organizácia Všeobecná nemocnica s poliklinikou Lučenec prevádzkuje od roku 2005 budovy v majetku Banskobystrického samosprávneho kraja. Podľa zmluvy sa v ňom zaviazali 30 rokov poskytovať zdravotnú starostlivosť.