Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lymfóm trápi mladých, mnohí pred liečbou neriešia otázku plodnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čím skôr sa podarí lymfóm liečiť, tým lepšie sú vyhliadky pacienta.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Na Slovensku ročne pribudne asi 500 nových pacientov s rakovinou lymfatického systému. Ide o časté hemato-onkologické ochorenie, napáda najmä ľudí vo veku 15 až 30 rokov. Postihuje aj deti. Jednou z príčin ochorenia môže byť dedičnosť.

Čím skôr sa podarí lymfóm liečiť, tým lepšie sú vyhliadky pacienta. "Pri včasnej diagnostike patrí medzi veľmi dobre liečiteľné ochorenia," povedala v pondelok na tlačovej konferencii Miroslava Fövényes, prezidentka OZ Lymfoma Slovensko.

Fövényes ale upozorňuje, že odhaliť toto ochorenie je pre nešpecifické príznaky náročné. "Pri prvotných príznakoch ho správne diagnostikujú len málo ľuďom," upozornila. Lekári a pacienti by preto podľa nej mali brať do úvahy aj príznak, ktorým je veľká únava. "Ide totiž o čas," uviedla.

Pri skorej diagnostike treba podľa nej myslieť aj na možnosť, ako si zachovať potomstvo. Mnohí to podľa Fövényes neriešia, OZ Lymfoma Slovensko preto spolu s odborníkmi finalizujú brožúru s odporúčaniami.

U žien či mužov je pred liečbou možné zmrazenie vajíčok či spermií. "Ošetrujúci lekári by preto nemali zabúdať o tom s pacientmi hovoriť," povedal Martin Petrenko, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre reprodukčnú medicínu. Aj on spolupracuje na spomínanej brožúre. Do rúk by sa mohla dostať začiatkom budúceho roka.

Liečba ochorenia závisí od podtypu lymfómu, štandardne prebieha chemoterapiou, rádioterapiou alebo transplantáciou kmeňových buniek, ako aj novými inovatívnymi liekmi. Dostupnosť štandardnej aj inovatívnej liečby lymfómu je na Slovensku porovnateľná s krajinami západnej Európy.

Slovensko však podľa Fövényes výrazne zaostáva v zapájaní pacientov do klinických štúdií. Momentálne na Slovensku prebiehajú dve takéto štúdie, ktoré naberajú pacientov. Je to škoda, upozornila Fövényes. Zapojiť sa do takýchto štúdií je totiž podľa nej dôležité najmä pre tých, ktorým sa ochorenie vráti alebo majú komplikovanejší priebeh ochorení.

Častým príznakom ochorenia sú okrem únavy zväčšené lymfatické uzliny, zvýšená teplota, výrazné nočné potenie, svrbenie pokožky, nevysvetliteľný úbytok na váhe. Pacienti sa potia najmä v noci, majú zväčšené mandle či pretrvávajúci kašeľ.

OZ Lymfoma Slovensko pomáha pacientom s diagnózou lymfómu a leukémie. Od septembra rozšírilo svoje poradenské služby. Konzultácie pre pacientov s lekárom o príznakoch, diagnostike, liečbe a jej nežiaducich účinkoch sú možné cez e-mail poradna@lymfom.sk, prípadne telefonicky na čísle uvedenom na webe združenia.

Psychosociálne poradenstvo a informácie o tom, ako zvládať ochorenie a žiť s ním, robia pacientski dôverníci aj v regiónoch, viac sa možno dozvedieť na webe. Zástupcovia združenia sú osobne k dispozícii aj v poradni Asociácie na ochranu práv pacientov v SR v banskobystrickej fakultnej nemocnici každý prvý utorok v mesiaci.

Viac informácií o lymfóme, jeho jednotlivých podtypoch, ako aj o novinkách v liečbe možno nájsť na stránke www.lymfom.sk.