Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na severozápade Madagaskaru vypukla epidémia čierneho moru

Foto: TASR/AP

Čierny mor si počas pandémie z rokov 1348–1350 vyžiadal približne 25 miliónov obetí na životoch. Dnes je choroba považovaná za zriedkavú.

Antananarivo 10. decembra (TASR) - Epidémia smrteľného čierneho moru vypukla neďaleko mesta Mandritsara na severozápade Madagaskaru. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje.

Lekári vykonali testy na obyvateľoch nemenovanej obce po tom, ako tam minulý týždeň zomrelo najmenej 20 ľudí. Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) v októbri varoval, že krajine hrozí morová epidémia. Choroba sa prenáša na ľudí blchami z potkanov.

Minulý rok na ostrove zaznamenali 60 prípadov úmrtia v dôsledku čierneho moru, čo je najvyšší počet na svete. Madagaskarská pobočka Pasteurovho inštitútu dnes potvrdila, že testy zosnulých obyvateľov obce vykazovali neklamné znaky čierneho moru.

Najviac postihnutými zvyčajne bývajú väzni, ktorí sú držaní v nehygienických podmienkach. Riziko zvyšuje premnožené populácie potkanov v madagaskarských väzniciach. Úrady sa obávajú šírenia choroby do veľkých miest.

Životná úroveň v krajine totiž poklesla od štátneho prevratu v roku 2009 a nasledujúcej politickej krízy. Na ostrove sa bude 20. decembra konať druhé kolo prezidentských volieb, od ktorých sa očakáva ukončenie stále pretrvávajúcej patovej situácie.

Čierny mor si počas pandémie z rokov 1348–1350 vyžiadal približne 25 miliónov obetí na životoch. Dnes je choroba považovaná za zriedkavú. Jej názov je odvodený od tmavých gangrén, ktoré postihujú tkanivo.