Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Maďarsko: Chrípková nákaza sa šíri, v nemocniciach zakázali návštevy

Bez popisu Foto: TASR/AP

V mnohých maďarským nemocniciach zakázali návštevy kvôli rozširujúcej sa chrípkovej nákaze, informoval dnes Úrad štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) na svojej internetovej stránke.

Budapešť 4. februára (TASR) - V mnohých maďarským nemocniciach zakázali návštevy kvôli rozširujúcej sa chrípkovej nákaze, informoval dnes Úrad štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) na svojej internetovej stránke. Návštevy zakázali vo všetkých nemocniciach Fejérskej a Čongrádskej župy.

Podľa Celoštátneho epidemiologického centra (OEK)v období od 26. januára do 1. februára navštívilo lekára s príznakmi chrípky 71.500 pacientov, čo je 150-percentný nárast oproti predchádzajúcemu týždňu.

V posledných desiatich rokoch nezaznamenali taký rapídny nárast počtu ochorení ako v uplynulých troch týždňoch, zdôraznilo OEK.

Úplný zákaz platí v troch budapeštianskych zdravotných zariadeniach, v Kiskunhalasi, v župnej nemocnici v Kecskeméte a na niektorých oddeleniach nemocníc v Kazinsbarcike, Miškovci a Berettyóujfalu.

Čiastočne zakázali návštevy v nemocniciach v Debrecíne, Egri, Hatvane, Oroszlányi, Tatabányi, Tate, Balassagyarmate, Salotarjáne, Vacove a ďalších mestách Šomodskej, Tolnianskej a Vašskej župy.

Podľa výsledkov laboratórnych vyšetrení ochorenia spôsobuje chrípkový vírus typu A (H3N2). Počet pacientov, ktorí navštívili v priebehu jedného kalendárneho týždňa lekára s príznakmi chrípky, už prekročil 47.000. Najviac sú ohrozené deti v školskom a predškolskom veku.