Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na čakacej listine na operáciu v Maďarsku je 58-tisíc pacientov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Najviac z nich čaká na odstránenie sivého zákalu a výmenu kolenného či bedrového kĺbu, informoval dnes denník Magyar Nemzet.

Budapešť 3. júla (TASR) - Na čakacej listine na nejaký druh operácie v Maďarsku je registrovaných vyše 58.000 pacientov.

Najviac z nich čaká na odstránenie sivého zákalu a výmenu kolenného či bedrového kĺbu, informoval dnes denník Magyar Nemzet.

Podľa údajov Celoštátnej zdravotnej poisťovne (OEP) bol ku koncu júna najväčší počet objednaných zákrokov v prípade sivého zákalu, na ktorý sa zaregistrovalo 27.000 pacientov, zhruba o 1000 viac ako v januári.

Na výmenu kolenného kĺbu čaká 9900 ľudí a na výmenu kĺbu bedrového 8400; v oboch prípadoch sa čakacia listina oproti januáru skrátila o niekoľko stoviek pacientov.

Zhruba o 1000 však stúpol počet tých, ktorí čakajú na operáciu nosných a krčných mandlí. Na srdcový katéter čaká 2300 nemocných a vyše 2200 sa pripravuje na operáciu žlčníka. Na nejaký druh operácie srdca je registrovaných 3000 pacientov a na chirurgický zákrok na stabilizáciu chrbtice čaká takmer 900 ľudí.

Podľa denníka na skrátenie čakacej listiny vláda začiatkom roka vyčlenila 1,6 miliardy forintov (5,14 milióna eur), z ktorých operovali 1300 pacientov s najdlhšou dobou čakania.