Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Merkelovej spojenec varuje SPD pred priateľským prístupom voči Rusku

Na archívnej fotke zľava predseda Nemeckej Sociálnodemokratickej strany SPD Sigmar Gabriel, nemecká kancelárka a šéfka CDU Angela Merkelová a predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer počas podpísania novej koaličnej dohody 16. decembra 2013 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Varovanie Nemeckej Sociálnodemokratickej únie prišlo v súvislosti s riešením ukrajinskej krízy.

Berlín 23. novembra (TASR) - Nemecká Sociálnodemokratická únia (CSU) varovala ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera a jeho sociálnych demokratov (SPD) pred pokračovaním v priateľskom prístupe voči Rusku pri riešení ukrajinskej krízy.

V rozhovore pre spravodajský magazín Der Spiegel to uviedol vodca bavorskej CSU Horst Seehofer. Steinmeiera v ňom Seehofer označil za citlivého diplomata a uviedol, že aj CSU si želá dialóg s Ruskom. Upozornil však, že minister robí vlastnú diplomaciu popri politickej línii presadzovanej kancelárkou Angelou Merkelovou, čo by podľa Seehofera mohlo byť veľmi nebezpečné.

Seehoferovo vyhlásenie sa objavilo len niekoľko dní po tom, ako Matthias Platzeck, predseda nemecko-ruskej podnikateľskej a obchodnej loby a niekdajší šéf SPD, odporučil, aby Západ uznal anexiu Krymského polostrova k Rusku, aby si ruský prezident Vladimir Putin "zachoval tvár".

Agentúra Reuters pripomína, že Platzeck je prvým vysokopostaveným Nemcom, ktorý prišiel s takýmto návrhom. Steinmeier ho odmietol.

Seehofer uviedol, že niektorí členovia CSU tiež vystupujú za priateľskejší prístup k Rusku, ale on sa snaží udržať ich "na uzde". Podotkol však, že je to čoraz ťažšie vzhľadom na protirečivé signály, ktoré vysiela SPD.

Zdôraznil, že západné krajiny musia byť jednotné a nemecká vláda by tiež mala hovoriť "jedným hlasom". Seehofer uviedol, že téme Ukrajiny bude na budúci utorok venované zasadnutie koaličnej rady.