Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Migréna prináša do života veľa obmedzení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Pre migrénu je podľa lekára typická pulzujúca bolesť, ktorá je približne v 60 percentách prípadov lokalizovaná na jednej strane hlavy.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Migréna je pravidelne sa opakujúca bolesť hlavy, na ktorú nezaberajú bežné analgetiká, prípadne sa napriek nim bolesť zvykne vracať. „Migréna mi spôsobila v živote veľa problémov už od školských čias, keď som v škole veľakrát prekonávala bolesti, lebo som sa hanbila povedať, že ma opäť bolí hlava,“ povedala Gabriela Hurbanová, ktorá žije s migrénou už takmer 40 rokov. Hovorí, že okolie jej chorobu veľakrát nechápalo. Stretla sa s tým u učiteľov v škole, ale tiež u svojich blízkych.

„Nemohla som robiť veľa vecí, ktoré ma bavili. Napríklad šport. Migrénu často spustilo preťaženie,“ priblížila obmedzenia, ktoré jej choroba priniesla do života. „Keď bolí hlava, človek má jediný cieľ, isť si ľahnúť,“ tvrdí Gabriela. Veľmi stresujúce je podľa nej pre migrenika cestovanie. „Veľakrát som niekam nešla, alebo som išla v ukrutných bolestiach,“ rozpráva.

Podľa nej je bežné, že ľudia trpiaci migrénou nevedia o tom, že majú migrénu. Ak sa migréna predtým vyskytla v rodine, pacienti si to dokážu spojiť s rodinnou anamnézou. Ale ak v rodine migrenik nie je, zväčša nevedia identifikovať, v čom je problém. „Najbežnejším nesprávnym postupom je, ak sa napriek častému výskytu typických bolestí hlavy snažia bolesť prekonať alebo liečiť dlhodobo len bežnými analgetikami,“ povedal pre TASR neurológ Martin Kucharík. Ak je frekvencia záchvatov vysoká a bežné lieky bez predpisu nezaberajú, treba navštíviť lekára, keďže dlhodobé užívanie bežných analgetík môže spôsobiť mnohé nežiaduce účinky i liekovú závislosť.

Pre migrénu je podľa lekára typická pulzujúca bolesť, ktorá je približne v 60 percentách prípadov lokalizovaná na jednej strane hlavy. Je sprevádzaná nevoľnosťou, zvracaním, citlivosťou na svetlo a zvuk či nepríjemné čuchové a chuťové vnemy. U približne 20 percent sa pred alebo počas migrény objavujú aj takzvané ložiskové neurologické príznaky, najčastejšie záblesky alebo výpadky v zornom poli, tŕpnutie polovice tváre alebo polovice tela.

„V súčasnosti neexistuje liek, ktorý by migrénu vyliečil v zmysle celoživotného odstránenia bolestí alebo príčiny,“ uviedol Kucharík. Je však veľa liekov, ktoré vedia účinne tlmiť záchvat bolesti alebo sa dajú podávať aj preventívne, aby frekvencia záchvatov nebola taká vysoká. „Predpokladom účinnej liečby je správna diagnostika a tiež spolupráca pacienta. Pokiaľ pozná svoje konkrétne spúšťacie faktory, vie mnohokrát vzniku záchvatu predísť,“ doplnil.

Pacientska organizácia Migréna je choroba na svojej webovej stránke uvádza, že spúšťacími faktormi môžu byť napríklad stres, sedavé zamestnanie, fajčenie, zvýšený krvný tlak, bolesti zubov spôsobené kazmi alebo nejakou chorobou. Tiež priveľa kofeínu a alkoholu, najmä červeného vína či niektoré jedlá ako čokoláda, plesňové syry alebo nadbytok citrusových plodov.

Gabriela tvrdí, že často čelila kritike od zamestnávateľov, keď neurobila dohodnuté veci či zrušila nejaké stretnutie. „Kto by chcel takého zamestnanca?“ pýta sa. „Vedeli, že mám migrénu, ale to pre zamestnávateľa nebol relevantný argument ani dosť vážna diagnóza,“ konštatuje. Postupne sa naučila spoznať spúšťače svojej migrény. „Začala som cvičiť jemne techniky jogy, upravila som si stravu, vylúčila jedlá, ktoré mi vadili. Rozhodla som sa upratať si priority, vylúčiť zo života stres, ktorý som mala z nepodstatných vecí,“ hovorí. „Teraz mám prácu, ktorá je optimálna pre moje fungovanie. Pracujem vo svojej vlastnej firme, venujem sa školeniam a prednáškam v oblasti vzdelávania. Našla som si miesto v živote aj so svojou nerozlučnou chorobou,“ uzavrela Gabriela.

Pacientska organizácia Migréna je choroba v novembri 2018 spustila informačnú kampaň s rovnakým názvom. Jej cieľom je hovoriť o migréne ako o ochorení, ktorým trpí približne 12 percent svetovej populácie. „Chceme, aby spoločnosť akceptovala migrénu a nevnímala ju ako výhovorku,“ priblížili zástupcovia organizácie cieľ kampane.

Migréna je tretím najčastejším ochorením ľudí stredného veku. Trikrát častejšie postihuje ženy ako mužov. Na rozdiel od klasickej bolesti hlavy sú prejavy migrény intenzívnejšie a jej priebeh je dlhší. Svetová zdravotnícka organizácia zaraďuje migrénu medzi 20 hlavných zdravotných ťažkostí, ktoré vážne zasahujú do života človeka a obmedzujú jeho bežný život. Migréna je aj druhou najčastejšou príčinou chronickej bolesti hlavy u detí. U detí sú tieto bolesti sprevádzané bledosťou, nechutenstvom, bolesťami brucha, vracaním, precitlivenosťou na svetlo a hluk. Postihuje približne tri a pol až päť percent školákov a viac ako 15 percent adolescentov.