Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mikolášik: Downov syndróm sa dá liečiť, neveďme ich k predčasnej smrti

Mikolášik: Downov syndróm sa dá liečiť, neveďme živých k predčasnej smrti Foto: Martin Lahousse, EĽS

Brusel 20. marca (OTS) – „Downov syndróm nie je neliečiteľná choroba, je čas ukončiť spoločenskú atmosféru navádzajúcu budúcich rodičov na ukončenie života ich detí s touto diagnózou počas prenatálneho vývoja,“ vyzval europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu a konferencie expertov, ktorú organizuje v Bruseli. Súčasná medicína podľa neho vyvíja riešenia, ktoré týmto pacientom každým dňom ponúkajú kvalitnejší život.

Dnešný pokrok vedy a výskumu stojí na strane tých, čo veria v plnohodnotný život ľudí s Downovým syndrómom. Mnoho ľudí s touto diagnózou nemá ďaleko od samostatného spôsobu života, mnohí sú blízko k tomu, aby mohli pracovať,” zdôraznil Mikolášik, ktorý je povolaním lekár a v Európskom parlamente (EP) je predsedom frakčnej skupiny EĽS pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť. Europoslanec v tejto súvislosti pripomenul známe prieskumy renomovaných medicínskych periodík, podľa ktorých sa 99 percent dospelých s Downovým syndrómom vyjadrilo o svojom živote ako o šťastnom.

Aktuálne riešenia pre skvalitňovanie života a liečbu ľudí s Downovým syndrómom predstavia v Bruseli vyhľadávaní európski odborníci Clotilde Mircher, Laurent Meijer, Mara Dierssen, Yann Hérault a Juan Fortea na konferencii, ktorú na pôde europarlamentu spoločne s Mikolášikom organizuje poľský europoslanec Marek Jurek a známa francúzska Nadácia J. Lejeune. Prítomní sa budú pýtať, či v Európe robíme všetko pre zdravie ľudí s trizómiou 21, čo je odborné označenie ochorenia. Od neho bol odvodený aj symbolický dátum Svetového dňa Downovho syndrómu, ktorému od roku 2006 patrí 21. marec. Pri tejto diagnóze totiž ide o trizómiu 21. chromozómu.

Mikolášik zároveň uvítal, že podujatie sa koná v týždni, keď na pôde EP spoluporiada aj tzv. Týždeň za život. „Objaviteľ príčiny Downovho syndrómu - francúzsky genetik Jérôme Lejeune sa vyjadril, že nájsť liečbu tejto diagnózy bude stáť menej úsilia, než vyslať človeka na Mesiac. Som presvedčený, že chrániť ľudský život a jeho dôstojnosť nás všetkých môže stáť omnoho menej ako tie najambicióznejšie vedecké plány. Postačí dať životu šancu - tak, ako aj maximálnemu úsiliu a podpore liečby Downovho syndrómu,“ uzavrel Mikolášik s tým, že v oboch prípadoch môžeme byť úspešní.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.