Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Minister Drucker by chcel zlepšiť osvetu o povinnom očkovaní

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Michal Svítok

Problematika očkovania sa nedá v súčasnosti vyriešiť len jednou krajinou, skonštatoval Drucker. Poukázal pri tom na mobilitu trhu práce či migráciu nielen z tretích krajín, ale aj v rámci EÚ.

Bratislava 24. marca (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) by skôr ako po pokutách pri povinnom očkovaní siahol po osvete. "Pokuta je príklad, keď siahate na sankčný mechanizmus. V prvom rade treba vyčerpať všetky mechanizmy, ktoré by štát mal mať, a to je skvalitniť osvetu a pozitívnu motiváciu vysvetliť, prečo je to dobré pre občanov tejto krajiny," povedal Drucker.

Očkovanie bolo aj jednou z tém minuloročného slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. "Pristúpili sme k nejakým dohodám v oblasti výmeny informácií, akčných plánov a akým spôsobom sa približovať, pretože problematika očkovania sa nedá v súčasnosti vyriešiť len jednou krajinou," skonštatoval Drucker. Poukázal pri tom na mobilitu trhu práce či migráciu nielen z tretích krajín, ale aj v rámci štátov Európskej únie.

Podľa Druckera by členské štáty, vrátane Slovenska, mali pri tejto téme venovať viac pozornosti osvete. "Musíme začať aj v školských zariadeniach u mladých ľudí, ktorí sa raz stanu dospelými a budú rodičmi. Musia rozumieť tomu, o čom je problematika očkovania, ako to pomáha a tak ďalej. Je to beh na dlhú trať, nedá sa vyriešiť úplne len administratívne, prikázať očkovanie a sankciu. Mnohí ľudia majú pochybenosti z neznalosti," uviedol.

Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur. Ročne tak na Slovensku napriek tomu svoje deti nedajú zaočkovať stovky rodičov.