Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Minister zdravotníctva Drucker navštívil košickú nemocnicu v Šaci

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister prejavil záujem najmä o tzv. anestéziologický stroj, ktorý automaticky mieša anestetiká, čím odbúrava možnosť zlyhania ľudského faktora.

Košice 2. decembra (TASR) - Minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker navštívil dnes Nemocnicu Košice-Šaca, a.s., 1. súkromná nemocnica. S vedením nemocnice a predstavenstva AGEL SK absolvoval prehliadku nového operačného centra a špeciálnej magnetickej rezonancie. Informovala o tom tlačová hovorkyňa AGEL SK Marta Csergeová.

Nemocnica v Šaci otvorila moderné operačné centrum ešte vlani na jeseň. Minister zdravotníctva prejavil záujem najmä o tzv. anestéziologický stroj, ktorý automaticky mieša anestetiká, čím odbúrava možnosť zlyhania ľudského faktora. Má v sebe aj monitoring základných životných funkcií a zabezpečuje odsávanie inhalačných anestetík, čiže ich počas uspávania pacienta nechtiac neinhaluje aj zdravotnícky personál.

Vďaka špeciálnej magnetickej rezonancie, ktorú uviedli do prevádzky v polovici tohto roka, sa šačianska nemocnica stala jedinou na Slovensku, ktorá má vďaka otvorenému magnetu možnosť vyšetrovať pacientov s klaustrofóbiou alebo morbídnou obezitou, ako aj malé deti, ktoré počas vyšetrenia môže rodič držať za ruku. Samozrejmosťou je aj využitie anestézy počas vyšetrenia.

Nemocnica v Šaci, ktorá je členom skupiny AGEL, poskytuje zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť približne 120.000 obyvateľov. V lete tohto roku ako jediná na Slovensku získala prestížny titul Medicínske centrum excelentnosti Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).