Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zvolenská má dôveru vlády, za pokusom o jej odvolanie má byť politika

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Šéfka rezortu Zvolenská nedávno vyhlásila, že žiadny dôvod na svoje odvolávanie nevidí.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Vláda SR nevidí dôvod na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD), ministri dnes preto nesúhlasili s takýmto návrhom. Podľa stanoviska kabinetu opozičný návrh na vyslovenie nedôvery odôvodňuje potrebu jej odvolania subjektívnymi tvrdeniami nezodpovedajúcimi skutkovému ani právnemu stavu.

"Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva je účelovým pokusom v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ku ktorému došlo v dôsledku tragickej autonehody," píše sa v stanovisku vlády.

Vláda vo svojom stanovisku poukázala, že k "závažnému" výpadku v záchrannom systéme, o ktorom hovorí opozícia, nedošlo. "Systém vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (ZZS) je doplnkovým systémom poskytovania ZZS. V uvádzanom období poskytovalo dostatočný servis päť ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, pričom ich zásahovým územím je územie celej SR," konštatuje sa v materiáli s tým, že na Slovensku funguje z pohľadu Európy nadštandardný počet záchranárskych vrtuľníkov.

Kabinet v odôvodnení svojho nesúhlasného stanoviska poukázal na viaceré pozitíva, ktoré malo priniesť pôsobenie Zvolenskej vo funkcii ministerky zdravotníctva. Medzi tie má patriť zastabilizovanie systému, nastolenie sociálneho zmieru, zvyšovanie platov v zdravotníctve či zlepšenie hospodárenia nemocníc.

Ministerka Z. Zvolenská bude čeliť odvolávaniu vo štvrtok



Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) bude pre tender na záchranky v parlamente čeliť odvolávaniu vo štvrtok 24. októbra. Mimoriadna schôdza sa začne o 13.00 h. Na tento termín ju zvolal predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). TASR to potvrdil Paškov hovorca Pavol Chovanec.

Mimoriadne rokovanie žiadali opoziční poslanci, hlasy opozície samotnej však na odvolanie ministerky nestačia. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že Zvolenská má jeho plnú dôveru. Mimoriadnu schôdzu považuje za míňanie času a "hnusné divadlo". Nečudoval by sa poslancom vládneho Smeru-SD, keby opäť odišli z takejto schôdze a nenechali sa urážať.

Opozícia ministerku kritizuje za to, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali pôvodné licencie. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

"Zo zistení, ktoré máme z poslaneckého prieskumu je nad slnko jasnejšie, že výberová komisia ministerstva pochybila, vysokí úradníci zanedbali svoje povinnosti a je jasné, že pani ministerka Zvolenská nekonala, keď konať mala. Tým nesie priamu politickú zodpovednosť za päťdňový výpadok záchranného systému na Slovensku," povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný minulý týždeň, keď opozícia návrh na odvolanie Zvolenskej podala.

Šéfka rezortu Zvolenská nedávno vyhlásila, že žiadny dôvod na svoje odvolávanie nevidí. "Zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou," poznamenala. Predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD) po poslaneckom prieskume na ministerstve zdôraznil, že pokiaľ by sa v rámci výberového konania postupovalo inak, došlo by k porušeniu zákona.