Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerstvo chce umožniť veterinárom predpisovať humánne lieky

Ilustračné foto Foto: TASR

Tým, že sa sprísnili sankcie za porušovanie legislatívy, sa podľa Druckera začalo "stránenie sa" výberu liekov na recepty od veterinárov.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Veterinári budú môcť predpisovať v malých množstvách humánne lieky na použitie pre zvieratá. Ministerstvo zdravotníctva plánuje problematiku upraviť v novele zákona o liekoch, ktorú chce predložiť do legislatívneho procesu v septembri.

"Dáme možnosť, aby veterinárny lekár predpísal na veterinárny recept humánny liek a tento humánny liek bude môcť byť použitý pre veterinárne použitie," povedala štátna tajomníčka rezortu Andrea Kalavská.

Podľa ministra Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) sa "status quo", čo sa týka predpisovania liekov veterinármi pri poslednej novele zákona o liekoch, ktorá riešila ich reexport, nemenil. Poukázal, že veterinári ani predtým neboli oprávnení vyberať lieky v lekárňach, nebolo to však ani explicitne zakázané. Tým, že sa sprísnili sankcie za porušovanie legislatívy, sa podľa Druckera začalo "stránenie sa" výberu liekov na recepty od veterinárov.

"Urobili sme možnosť, aby mohli vyberať v malých množstvách. To znamená, že naďalej majú možnosť v tých väčších objemoch pracovať s distribútorom alebo cez držiteľa registrácie lieku, ale v tých menších množstvách budú oprávnení si vybrať z verejnej lekárne jeden liek na veterinárne použitie, ktorý je ale určený ako humánny liek," zhrnul Drucker.

Ministerstvo v tejto súvislosti aktuálne cez novelu zákona o zdravotnej starostlivosti nepriamo mení aj zákon o liekoch. Lekárnici by tak mali každého štvrťroka nahlasovať údaje o počte liekov vydaných na základe veterinárneho predpisu. Rovnako veterinári budú povinní viesť evidenciu o predpísaných humánnych liekoch.