Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerstvo pokutovalo farmafirmy pre chýbajúce lieky

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo uložilo doteraz za nedostupnosť liekov 17 pokút vo výške 170-tisíc eur, pričom 16 sankcií dostali farmaceutické spoločnosti od začiatku roka.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) opäť trestalo farmafirmy za chýbajúce lieky na slovenskom trhu. Štyrom spoločnostiam uložilo pokuty v celkovej výške 70.000 eur. Problémom bola nedostupnosť siedmich liekov. Tri z nich sú na zníženie cholesterolu v krvi, ďalšie dva pacienti užívajú pri poruchách trávenia. Na trhu chýbal aj jeden druh inzulínu a liek na liečbu zápalov kĺbov. TASR informovala šéfka komunikačného oddelenia ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Pacienti napriek tomu s liečbou problém nemali, keďže za každý z liekov existuje terapeutická náhrada. Ministerstvo chýbajúce lieky podľa Čižmárikovej vyradilo aj z kategorizačného zoznamu. "Na všetky prípady upozornili občania a práve ich záujem o riešenie tejto problematiky je pre MZ SR veľmi dôležitý. V prípade nedostupnosti niektorých druhov liekov na našom trhu je najmä vďaka občianskym podnetom možné okamžite konať," povedala.

Ministerstvo uložilo doteraz za nedostupnosť liekov 17 pokút vo výške 170.000 eur, pričom 16 sankcií dostali farmaceutické spoločnosti od začiatku roka. Jednej spoločnosti sa týkali tri sankcie, pretože z trhu vypadli tri lieky pre pacientov s hemofíliou A. Prvú pokutu za nedostupnosť liekov vo výške 10.000 eur ministerstvo uložilo vlani v novembri. Aj v tomto prípade konalo na základe podnetu pacienta.

"Vo všeobecnosti platí, že povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, respektíve jeho zástupcu, je zabezpečiť dostupnosť liekov v takom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť. Ministerstvo zdravotníctva začalo aj ďalšie správne konania pre podozrenie z nedostupnosti," uzavrela Čižmáriková.