Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Most-Híd vidí za projektom jednej zdravotnej poisťovne biznis Smeru-SD

Predseda Most-Híd Béla Bugár Foto: TASR/AP

Bugárovi prekáža, že Slovensko minie na kúpu súkromných ZP stovky miliónov eur, hoci vláda hovorí, že má prázdnu kasu.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Most-Híd tuší za zámerom vlády vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu (ZP) biznis Smeru-SD. Uviedol to dnes predseda opozičnej strany Béla Bugár, ktorý však nechcel priamo pomenovať, kto môže byť partnerom vládnej strany v tomto obchode.

"Aj keď, samozrejme, tušenia sú. S kým sa dá urobiť ten biznis? S vlastníkmi tých poisťovní. Ale my nechceme špekulovať," poznamenal.

Bugárovi prekáža aj to, že Slovensko minie na kúpu súkromných ZP stovky miliónov eur, hoci vláda pravidelne hovorí, že má prázdnu "kasu". Zároveň pritom neexistujú žiadne záruky, že tento obchod prinesie skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti. "Tušíme, že tu ide o biznis, o nič iné a pacienti a my občania zostaneme úplne vzadu. A samozrejme, tento biznis potom bude generovať ďalšie a ďalšie biznisy," poznamenal parlamentný poslanec za Bugárovu stranu Tibor Bastrnák.

Most-Híd dnes v súvislosti so zámerom vlády preto cez médiá adresoval sociálnym demokratom päť otázok. Chce poznať odpoveď na to, odkiaľ chce vláda zobrať peniaze na kúpu súkromných ZP Dôvera a Union, ako aj to, prečo v prípade, že Slovensko má tieto peniaze, neinvestuje ich radšej rovno do zdravotníctva. Most-Híd sa vládnych predstaviteľov pýta, či majú peniaze na to, aby zaplatili sankcie, ktoré by Slovensku mohli hroziť v prípade, že vyvlastnia súkromné ZP. Opozičnej strane prekáža aj to, že sociálni demokrati nerobia nič preto, aby znížili súčasnú cenu poisťovní.

"Napríklad kampaňou za pol percenta sumy mohli cenu znížiť podstatne," poznamenal Bastrnák. Vládny Smer-SD by mal podľa neho občanom odpovedať aj na to, ako chce garantovať, že vytvorenie jednej ZP zvýši úroveň zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Vláda predpokladá, že jedna ZP by mohla na Slovensku fungovať už od roku 2014. Tento zámer chce realizovať prioritne odkúpením súkromných ZP. Cenu tohto obchodu by mal stanoviť nezávislý audit. Peniaze na tento obchod by podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mohla získať aj predajom niektorých štátnych akcií.