Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Prešovskom kraji je osem nových prípadov mumpsu

Ilustračné foto Foto: TASR/Marián Vladovič

Najviac chorých na mumps je od začatia epidémie v okrese Humenné, aktuálne je ich 107.

Prešov 7. marca (TASR) – V Prešovskom kraji pribudlo osem nových prípadov ochorenia parotitída známeho skôr ako mumps. Najviac nových ochorení zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove v desiatom kalendárnom týždni v okrese Snina.

Ako sa uvádza v správe RÚVZ Prešov, dva nové prípady pribudli v okrese Humenné, štyri v okrese Snina a po jednom v okresoch Medzilaborce a Stará Ľubovňa. Najviac chorých na mumps je od začatia epidémie v okrese Humenné, aktuálne je ich 107. V Humenskom okrese sa objavili aj v Slovenskej Volovej, Hažíne nad Cirochou, Rovnom, Humennom, Jasenove, Kamenici nad Cirochou, Jabloni, Zbudskom Dlhom a najviac, 91 prípadov, v rómskej osade Podskalka.

V prípade chrípkovej epidémie zaznamenal RÚVZ Prešov oproti minulému týždňu zníženie chorobnosti, čo je zrejme výsledkom aktuálnych jarných prázdnin na východe Slovenska. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bolo hlásených 492 chrípke podobných chorôb, v predchádzajúcom týždni ich bolo 739, čo znamená, že došlo k poklesu chorobnosti v porovnaní s predchádzajúcim deviatym kalendárnym týždňom.