Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dnes je Svetový deň malárie, zomierajú na ňu najmä deti

Ilustračné foto. Foto: UNICEF

Svetový deň malárie si možno pripomínať od roku 2007, kedy tak rozhodla Svetová zdravotnícka organizácia

Bratislava 25. apríla (TASR) – Viac ako tri miliardy svetovej populácie čelia každý deň riziku nakazenia maláriou, vyše 600.000 ich ročne na túto chorobu, ktorej sa dá predísť, zomrie. Upozornila na to Platforma mimovládnych rozvojových organizácií pri príležitosti dnešného Svetového dňa malárie. Tá zastrešuje 31 mimovládnych organizácií na Slovensku.

"Úmrtnosť na maláriu bola od roku 2000 znížená na menej ako 50 percent prípadov. Malária však naďalej zabíja najmä deti do piatich rokov, prevažne v subsaharskej Afrike, kde umrie v dôsledku tejto choroby každú minútu jedno dieťa," uvádza sa v stanovisku.

Svetový deň malárie si možno pripomínať od roku 2007, kedy tak rozhodla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tohtoročným mottom dňa je "Investujem do budúcnosti, porazme maláriu". Náklady na záchranu životov odhaduje Organizácia Spojených národov (OSN) na päť miliárd amerických dolárov ročne. "Prevencia, okamžitá diagnóza a efektívna liečba môžu zabrániť smrteľným následkom choroby," dodala platforma.