Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V nitrianskej nemocnici by mohli vypomáhať vojenskí lekári

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Jakub Kotian

"Takúto požiadavku zatiaľ neevidujeme,"povedala pre TASR hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková

Bratislava 21. septembra (TASR) – Ak to bude potrebné, do nitrianskej fakultnej nemocnice by pre nedostatok anestéziológov mohli prísť načas vypomôcť vojenskí lekári. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce takto riešiť situáciu v zariadení, keď bude akútna. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Drucker zatiaľ neoslovil ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) o pomoc. "Takúto požiadavku zatiaľ neevidujeme," povedala pre TASR hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"Nábor nových anestéziológov má nitrianska nemocnica zabezpečený," povedal Drucker po nedávnom stretnutí s riaditeľom nitrianskej fakultnej nemocnice Jozefom Valockým, ktorý je zároveň poslancom v parlamente za Smer-SD. "Nik nepredpokladá, že by mohlo dôjsť k výpomoci od vojenských lekárov," povedal pre TASR Valocký. Minister podľa neho takúto úvahu spomenul v rámci debaty len okrajovo a ako jednu z mnohých alternatív v prípade nepriaznivej situácie.

Nitrianska nemocnica minulý týždeň potvrdila, že anestéziológov má nedostatok, označila to však za "dočasný problém, ktorý vznikol z neočakávaných dôvodov, a to zdravotných a súkromných". Lekárski odborári vtedy upozornili, že kvôli chýbajúcim anestéziológom musia v nemocnici pacientom presúvať plánované operácie.

V nemocnici podľa Valockého už postupne nabiehajú na štandardnú prevádzku operačných sál. Tento týždeň operujú v nemocnici tri dni na ôsmich stoloch v celkovej anestézii a denne na dvoch stoloch v lokálnej anestézii. "Budúci týždeň máme postavený operačný program a rovnaký počet sál, ale pripravujeme, aby sme jeden deň mohli operovať na deviatich stoloch," vysvetlil Valocký. Odoperovaní boli už aj niektorí pacienti, ktorým nemocnica počas letných mesiacov presunula termín. Ostatných chce zariadenie kontaktovať, "ako to len bude najskôr možné".

Na klinike anestéziológie je teraz 21 lekárov, z toho 11 atestovaných a desať neatestovaných, nemocnica má podpísané aj tri dohody o vykonaní práce. "Od 1. novembra prijímame anestéziológa s asi 30-ročnou praxou," povedal Valocký.

Na možný príchod vojenských lekárov do Nitry upozornil dnes šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, ktorý v nemocnici pracuje ako lekár. "Minister pripustil, že ak by sa situácia nezlepšovala, jednou z možností by bolo požiadať ministra obrany Petra Gajdoša, aby na kliniku anestéziológie prišli pomáhať takíto lekári," povedal novinárom. Atmosféra v nemocnici nie je podľa neho prajná. Lekári, ktorí ostali pracovať na klinike, sú už podľa neho unavení a už nechcú robiť nad limit.

K anestéziológom posielajú pacientov v ohrození života. Riešia najťažšie zdravotné stavy, ťažké autonehody, úrazy či metabolické rozvraty, priblížil Visolajský. Uspávajú tiež pacientov k operačnému výkonu.