Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pediatri dostanú z nemocníc informácie o novonarodených deťoch

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Pediater bude mať povinnosť do troch dní od doručenia oznámenia vykonať prvú návštevu v domácnosti, kde dieťa býva.

Bratislava 9. februára (TASR) - Štát chce do budúcnosti predchádzať prípadom ako bola týraná Lucia z bratislavského Ružinova, na ktorej smrť sa prišlo až o tri roky neskôr v roku 2012. Prípad poukázal, že päťročné dievčatko nechýbalo lekárom ani úradom. Pediatri preto majú po novom dostávať hlásenia z pôrodnice o narodení dieťaťa.

Zmeny prináša novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstva zdravotníctva. Podľa nej matka v pôrodnici určí, kto bude pediatrom pre dieťaťa. V prípade, že nebude mať žiadneho vybraného, dieťa sa lekárovi pridelí podľa obvodu. Z nemocnice potom po prepustení pošlú lekárovi o dieťati správu, vysvetlil šéf sekcie zdravia MZ SR Mário Mikloši.

Pediater bude mať povinnosť do troch dní od doručenia oznámenia vykonať prvú návštevu v domácnosti, kde dieťa býva. Pokiaľ by to nebolo možné, bude to musieť hlásiť sociálke. V súčasnosti sa úradom nehlásilo nič, keďže prehliadky u lekára nie sú povinné ako očkovanie.

Ministerstvo takto podľa Miklošiho reaguje na požiadavky z terénu. "Aby sa deti nestrácali v systéme," doplnil.

Novela, ktorou by sa mala v blízkom čase zaoberať vláda, zároveň prináša aj povinnosť, aby nemocnice matky, ktoré odídu po pôrode zo zdravotníckeho zariadenia bez súhlasu lekárov, nahlasovali orgánom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Podľa návrhu, ktorý kritizujú viaceré mimovládne organizácie, sa tak má stať bez ohľadu na to, či matka odíde s dieťaťom alebo bez neho. Nemocnice budú musieť takéto prípady oznámiť bezodkladne.