Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dolinková: O Boroch a kardiocentre sa rozhodlo na základe odporúčaní

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (HLAS-SD) návštívila pracoviská Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) - Kliniku hrudníkovej chirurgie SZU a UNB a I. Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny LFUK a UNB v Bratislave v piatok 3. novembra 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Rozhodnutie rady má odporúčací charakter, no treba podľa nej rešpektovať názor v nej zastúpených odborníkov.

Bratislava 16. novembra (TASR) - O kategorizácii bratislavskej Nemocnice Bory a Kardiocentra Agel Košice-Šaca sa rozhodlo na základe odporúčaní Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc. Uviedla to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). O podozrení o nezákonnosti zaradenia daných zdravotníckych zariadení do siete nemocníc vo štvrtok hovorili opoziční poslanci parlamentu.

"V zmysle programového vyhlásenia vlády sme sa zaviazali konať v súlade s odbornými odporúčaniami, čo sme v maximálnej miere urobili a rozhodovali sme pri kategorizácii týchto zdravotníckych zariadení na základe rozhodnutia Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc," spresnila šéfka rezortu.

Rozhodnutie rady má odporúčací charakter, no treba podľa nej rešpektovať názor v nej zastúpených odborníkov. Tvrdí, že keby tak neurobila, podkopala by význam a účel rady. Rezort zdravotníctva zároveň deklaroval, že postupoval v súlade s legislatívou schválenou počas predchádzajúcich vedení rezortu, prijatou k optimalizácii siete nemocníc. Všetky jeho kroky sú podľa jeho stanoviska transparentné.

Rada o stanovisku k námietkam od daných žiadateľov o zaradenie do siete kategorizovaných nemocníc hlasovala koncom októbra. Odporučila zaradiť nemocnicu Bory do III. úrovne s doplnkovými programami. Vyhovela tiež kardiocentru v Košiciach, ktoré žiadalo o zaradenie do siete ako nemocnica IV. úrovne. Ministerka preň zároveň stanovila pri zaradení do siete podmienku splynutia so všeobecnou Nemocnicou Agel Košice-Šaca.

Kategorizáciu daných zdravotníckych zariadení vo štvrtok kritizovali členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS), Marek Krajčí (hnutie Slovensko), Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH). Majú podozrenie o nezákonnosti. Neboli podľa nich splnené viaceré požiadavky. Žiadajú preto zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Od Dolinkovej čakajú vysvetlenie.