Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva opäť ruší stanice rýchlej lekárskej pomoci

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerstvo už podobný krok urobilo v roku 2013, z RLP sa na RZP transformovalo 26 staníc.

Bratislava 8. februára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR začalo rušiť od začiatku tohto roka stanice rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Znamená to, že v niektorých oblastiach už za pacientmi nebudú chodiť sanitky s lekármi, ale iba so zdravotníckymi záchranármi (RZP).

Zmeny sa v januári dotkli Kolárova, vo februári Sabinova, Rajca, Levoče, Kysuckého Nového Mesta a Tornale. V marci príde na rad Zavar, Rovinka či Bratislava Ružinov I.

Rezort zdravotníctva pacientov upokojuje. Hovorí, že zmenu urobil na žiadosť samotných poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby a so súhlasom operačného strediska. Ministerstvo už podobný krok urobilo v roku 2013, z RLP sa na RZP transformovalo 26 staníc.

"Pacienti to pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nepocítia, bude poskytovaná ako doteraz – v plnej kvalite, rozsahu, dostupnosti a v najužšej spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby,"
povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Na zmeny v niektorých mestách ako prvý upozornil portál tvnoviny.sk.

Záchranárov čakajú v najbližšom čase aj ďalšie personálne zmeny, a to v ambulanciách rýchlej lekárskej pomoci s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky. V takýchto sanitkách by po novom mohli byť nielen lekári s odborom urgentnej, intenzívnej medicíny či odborom anestéziológia, ale aj tí s inými vybranými špecializáciami – napríklad internista, kardiológ, neurológ či chirurg.

"Lekárov s pôvodne vyžadovanými odbormi je v praxi nedostatok a väčšina zásahov takýchto sanitiek je podobná tým so zásahom ambulancií rýchlej lekárskej pomoci,"
píše ministerstvo zdravotníctva v opatrení pre záchranárov.

Rezort zdravotníctva prednedávnom riešil s poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby aj financie. Rozhodol sa im dať vyššie paušály, tvrdí, že súčasné ceny im dostatočne nepokrývajú ekonomicky oprávnené náklady.