Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri rozdeľovaní UNB pomôžu rezortu dzravotníctva externí právnici

Na snímke Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Právnici majú pre ministerstvo vypracovať harmonogram a postupnosť krokov pre vybrané nemocnice či navrhnúť ich právnu formu a organizačnú štruktúru.

Bratislava 26. mája (TASR) - Ministerstvu zdravotníctva pomôžu pri rozdeľovaní Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) externí právnici. Za poradenstvo či právne posúdenie odčlenenia vybraných nemocníc im rezort zaplatí takmer 50.000 eur bez DPH. Ide o  Advokátsku kanceláriu Ecker – Kán & Partners, zmluvu uzatvorili na deväť mesiacov.

UNB je najväčšou a najzadlženejšou slovenskou nemocnicou, v súčasnosti ju tvorí päť zariadení na Kramároch, v Starom Meste, Ružinove, Petržalke a Podunajských Biskupiciach. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) by ju chcel rozdeliť už tento rok. Univerzitnú nemocnicu majú v budúcnosti tvoriť len Rázsochy a Ružinov (nová UNB).

Činnosť nemocnice na Kramároch sa má postupne utlmiť. Nemocnica Staré Mesto zase prejde transformáciou na špecializované centrum pre liečbu nervových a duševných chorôb a geriatrického pacienta. V geriatrickej nemocnici v Podunajských Biskupiciach sa ponechajú geriatrické lôžka. Nemocnica Petržalka by mala fungovať takmer rovnako ako doteraz.

Právnici majú pre ministerstvo vypracovať časový harmonogram a postupnosť krokov pre vybrané nemocnice či navrhnúť ich právnu formu a organizačnú štruktúru, vyplýva zo zmluvy uverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.

Rezort nedávno uzavrel aj zmluvu na poradenské a audítorské služby za viac ako 397.000 eur s firmou ProVera Consult na plánované reformy. Financovanie projektov sa predpokladá z eurofondov. "Ministerstvo pre ich úspešnú prípravu v čo najkratšom časovom období a následnú realizáciu plánuje využiť odbornú podporu od konzultantov, ktorí majú skúsenosti v tejto oblasti," uviedla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Podľa jej ďalších slov ide o poradenstvo pri príprave projektov v zmysle plnenia Programového vyhlásenia vlády, ktoré majú za cieľ reformu verejnej správy v oblasti riadenia a podpory v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ekonomickej regulácie sektora zdravotníctva a elektronických služieb rezortu. Zmluva bola uzatvorená do konca roku 2017, práce si ministerstvo objednáva kvartálne.