Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rast výdavkov na lieky by nemal presiahnuť pol percenta

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovenskí pacienti zaplatili vlani podľa analýzy ministerstva zdravotníctva na doplatkoch za lieky 149 miliónov eur, čo je o 26 miliónov menej ako rok predtým.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) chce, aby medziročný rast nákladov na lieky nepresiahol pol percenta.

"Budeme robiť všetko preto, aby sme išli ešte nižšie," povedal šéf Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR Adam Hlôška s tým, že megalomanské ciele nemajú význam.

"Dávame si reálne ciele - polpercentný maximálny rast, optimisticky na to pozeráme, že by sa nám mohlo podariť udržať rast na nule alebo dokonca ísť do mínusu," uviedol Hlôška. Avizoval preto, že naďalej sa bude klásť dôraz na efektivitu vynakladaných zdrojov, ako aj prísnejšie posudzovanie liekov a nových indikácii.

Predvlani dali zdravotné poisťovne na lieky vyše 1,052 miliardy eur, vlani to bolo o takmer 50 miliónov eur menej. Najviac peňazí vynaložili poisťovne vlani na lieky pre onkologických pacientov.

Slovenskí pacienti zaplatili vlani podľa analýzy ministerstva zdravotníctva na doplatkoch za lieky 149 miliónov eur, čo je o 26 miliónov menej ako rok predtým. Vlani sa vydalo celkovo 108 miliónov balení liekov, čo je o päť percent menej ako v roku 2011.