Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO:Ministerstvo zdravotníctva chce v potravinách menej soli a cukru

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa ministra T. Druckera sa už vlani vo verejných stravovacích zariadeniach podarilo znížiť podiel soli o 30 percent.

Bratislava 10. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva chce predchádzať vážnym ochoreniam a predčasným úmrtiam, ktoré sú zapríčinené nesprávnymi stravovacími návykmi. Plánuje napríklad znižovať podiel soli a cukru v potravinách. Opatrenia prináša Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017–2025, ktorý tento týždeň schválila vláda.




"Akčným plánom pre potraviny a výživu sme sa rozhodli situáciu u nás zlepšiť. Plánujeme znížiť v potravinách podiel soli, znížiť podiel trans-mastných kyselín, znížiť podiel cukru," povedal šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Podľa jeho slov sa už vlani vo verejných stravovacích zariadeniach podarilo znížiť podiel soli o 30 percent, v pekárenských výrobkoch sa v spolupráci s potravinárskym priemyslom znížila soľ o desať percent.

Minister však upozorňuje, že v prípade cukru sú ukazovatele vysoké. "Medziročne sa nám zvýšil podiel konzumácie cukrovín, nižší podiel máme pri konzumácii ovocia, zeleniny, bielkovín a, naopak, vysoký podiel konzumácie máme v oblasti bravčového mäsa," priblížil Drucker.

Zlé stravovanie vplýva negatívne na ľudský organizmus a môže byť faktorom vplývajúcim na vznik kardiovaskulárnych, onkologických, respiračných či diabetických ochorení. Na tie sa liečia a zomierajú mnohí Slováci. Napriek tomu, že zdravotný stav obyvateľov sa mierne zlepšuje, v porovnaní s inými vyspelými krajinami je stále nepriaznivý. Neprenosné chronické ochorenia sú stále častejšie zodpovedné za predčasné úmrtia a častejšie na ne zomierajú aj mladí ľudia.

"Podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva za roky 2012–2014 v populácií 0 – 64 má Slovenská republika mieru úmrtnosti na choroby obehového systému 2,5-krát vyššiu ako Rakúsko, 1,7-krát vyššiu ako Fínsko a 1,2-krát vyššiu ako Česká republika," hovorí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Pripomína, že výživa je dôležitým faktorom prevencie. "Podpora a dostupnosť zdravej, pestrej stravy je jedným z dôležitých nástrojov pre zlepšenie zdravia, pohody a kvality života obyvateľov. Znižovanie príjmu rizikových faktorov je cesta, ako postupne skvalitňovať výživu i skladbu potravín. Zároveň je stále potrebné zvyšovať príjem niektorých vitamínov, minerálnych látok a aj vlákniny v dennej strave," zhrnula. Verí, že Akčný plán otvorí možnosti správnejšej voľby zdravších potravín a tak zdravšieho stravovania.

Slovenský akčný plán vychádza z plánu Svetovej zdravotníckej organizácie pre výživu a potraviny, z Bielej knihy, dokumentov Viedenskej deklarácie pre výživu a jeho súčasťou sú úlohy pre rezorty zdravotníctva, pôdohospodárstva, školstva, kultúry, práce, sociálnych vecí a rodiny.