Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensko prichádza nová vakcína proti šiestim detským ochoreniam

Foto: Sanofi

Bratislava 13. septembra (OTS) - Nová vakcína „6 v 1“ pre detských pacientov je od júna tohto roka dostupná už aj v slovenských lekárňach a je schválená na základné očkovanie a preočkovanie detí vo veku od šiestich týždňov do 24 mesiacov. V rámci plošného očkovania proti šiestim závažným infekčným ochoreniam (DTaP-IPV-Hib-HepB vakcína) tak už máme aj na Slovensku na výber z dvoch hexavalentných vakcín.

Nová vakcína spoločnosti Sanofi Pasteur je jediná tekutá vakcína „6 v 1“ pripravená na okamžité použitie, ktorá deti chráni pred záškrtom, tetanom, čiernym kašľom, hepatitídou B, detskou obrnou a invazívnymi infekciami spôsobenými vírusom Haemophilus influenzae typu b. Podľa WHO spôsobujú tieto ochorenia každý rok viac ako 1 200 000 úmrtí, a to hlavne u detí.

Nová vakcína prináša niekoľko benefitov pacientom i lekárom. Chráni pred šiestimi ochoreniami v jedinej dávke, čo uvítajú hlavne samotní detskí pacienti. Vakcína je v tekutej forme, pripravená na priame okamžité použitie v predplnených striekačkách a nevyžaduje si ďalšie riedenie ani zložitú prípravu, čo zase uľahčí prácu lekárom a zdravotným sestrám. Prináša vyššiu bezpečnosť a nižšie riziko nežiaducich reakcií vďaka použitiu tzv. nebunkových antigénov čierneho kašľa (pertussis) a inaktivovaného antigénu poliovírusu, v porovnaní s očkovacími látkami, ktoré sa používali v minulosti.

Klinické štúdie potvrdili priaznivý bezpečnostný profil vakcíny a silnú imunitnú odpoveď proti všetkým šiestim ochoreniam.

Sme radi, že už aj slovenským deťom je k dispozícii naša nová hexavalentná vakcína, ktorá je registrovaná vo viac ako 100 krajinách sveta a poskytuje vysokú mieru ochrany proti závažným detským infekčným ochoreniam. Skutočnosť, že sú na trhu dve hexavalentné vakcíny, znižuje riziko vzniku problémov pri výpadku jednej z vakcín a prináša stabilnejší prístup k očkovaniu podľa schválenej očkovacej schémy,” povedala Beáta Kujanová, komunikačná manažérka Sanofi Slovensko.

O ochoreniach
Detská obrna je vysoko nákazlivé detské ochorenie, ktoré môže spôsobiť trvalé ochrnutia a dokonca až smrť. Vírusy detskej obrny sa veľmi ľahko prenášajú a infekcia obyčajne nastáva po požití kontaminovaných potravín alebo nápojov, podobne ako pri hepatitíde typu A.

Záškrt (diftéria) je infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje zápalový proces na slizniciach. Obyčajne má ťažký priebeh, ochorenie môže poškodiť nervy, čo spôsobí ochrnutie hlasiviek a prehĺtacích svalov. Priebeh môže skomplikovať aj zápal srdcového svalu, obrna mäkkého podnebia či iných svalov a poškodenie obličiek. Pred zavedením plošného očkovania patrilo ochorenie medzi hlavné príčiny detskej úmrtnosti.

Tetanus je infekčné ochorenie nervovo-svalového systému spôsobené baktériou Clostridium tetani, ktorej spóry sa nachádzajú v ľudských i zvieracích výkaloch a tiež v pôde. Človek sa infikuje zavlečením spór do rany, kde produkujú toxín a ten sa krvou a lymfou šíri do centrálneho nervového systému. Ochorenie spôsobuje tŕpnutie šije, sťahujúce kŕče žuvacieho svalstva, šije a neskôr celého trupu.

Čierny kašeľ (pertussis) je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dolných dýchacích ciest, ktoré sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Prejavuje sa typickým záchvatovitým kašľom trvajúcim aj 6 týždňov. Choroba je nebezpečná hlavne u malých detí.

Hemofilové infekcie spôsobujú najmä ochorenia horných a dolných dýchacích ciest, prínosových dutín a stredného ucha, no môžu spôsobiť aj ťažké infekcie ako je zápal hlasiviek, hrtanovej príchlopky, zápaly mozgových blán, sepsu, zápal kĺbov a iné. Prenášajú sa kvapôčkovou formou. Ťažké formy infekcie zanechávajú trvalé následky, najmä poškodenie sluchu, poškodenie mozgu...

Hepatitída B je vírus, ktorý poškodzuje pečeňové bunky a tým spôsobuje zápalové ochorenie pečene. Vážne následky sú pozorované pri akútnej forme hepatitídy.