Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku je dnes Deň belasého motýľa

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tento deň je venovaný ľuďom so svalovou dystrofiou.

Bratislava 8. júna (TASR) - Už po dvanásty raz sa dnes v Bratislave a ďalších asi 60 mestách na Slovensku koná Deň belasého motýľa, ktorý je venovaný ľuďom s ťažkým ochorením - svalová dystrofia. Títo pacienti nedokážu chodiť, obrátiť sa na bok a niektorí ani sami dýchať. Ochorenie postihuje svaly celého tela vrátane srdca, dýchacích a prehĺtacích orgánov.

V Hlavnom meste SR - v stane na Námestí SNP - predstavitelia a členovia Organizácie muskulárnych dystrofikov SR spolu s dobrovoľníkmi rozdávali od 12.00 h obyvateľom informačné materiály o svalovej dystrofii a problémoch ľudí s týmto ochorením. Súčasne realizovali finančnú zbierku a rozdávali verejnosti belasého motýľa - symbol uvedeného ochorenia. Program v Bratislave obohatili aj desiatky motorkárov z klubu "Ježibabini vnuci", ktorí popoludní vyštartovali na Zlatých pieskoch a ich cieľom bolo Námestie SNP. Táto symbolická akcia mala ukázať, že silné motory podporujú slabé svaly.

Slovenskí motorkári svojou jazdou na motocykloch spred obchodných domu na Zlatých pieskoch podporili ľudí so svalovou dystrofiou počas Dňa belasého motýľa
Foto: TASR/Štefan Puškáš
"Hlavné témy tohtoročnej osvety sú: význam štandardov starostlivosti pre kvalitu a dĺžku života ľudí s nervovosvalovými ochoreniami a pre zabezpečenie prístupu ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ako aj dôležitosť pravidelnej a dlhodobej rehabilitácie," povedala pre TASR predsedníčka Organizácie muskulárnych dystrofikov Andrea Madunová. Zdôraznila význam dlhodobej rehabilitácie ľudí s nervovosvalovými ochoreniami najmä v domácom prostredí, nakoľko títo pacienti majú problémy s pohyblivosťou a presunom z miesta na miesto. Výťažok z finančnej zbierky organizácia použije na kúpu a doplácanie za rozmanité pomôcky, ako sú - odľahčený mechanický vozík na pohyb doma, elektrický vozík na pohyb vonku, zdviháky na umývanie, polohovacie postele a iné potreby, ktoré štát nehradí v plnej výške a za ktoré pacienti dosť veľa doplácajú. Pritom svaloví dystrofici majú zväčša jediný príjem - invalidný dôchodok, konštatovala Madunová. Organizácia muskulárnych dystrofikov SR združuje asi 520 členov.

BRATISLAVA: Deň belasého motýľa - deň ľudí so svalovou dystrofiou



Tu bude player


Okolo 5000 Slovákov trpí rôznymi nervovosvalovými ochoreniami

Podľa odhadov okolo 5000 ľudí na Slovensku trpí rôznymi nervovosvalovými ochoreniami. Účinná liečba neexistuje, pacienti s týmito ochoreniami užívajú len podporné preparáty, napríklad na posilnenie imunity.

Dnešnému Dňu belasého motýľa v Bratislave predchádzal v utorok 5. júna Koncert belasého motýľa na námestí Eurovea. Bez nároku na honorár tam vystúpili kapely Slow Flow, Funny Fellows, Peter Cmorik, Zdenka Predná, Lavagance a Polemic.

Na konto Dňa belasého motýľa záujemcovia môžu prispieť aj zaslaním darcovskej sms s textom DMS MOTYL na číslo 877 alebo priamo na účet 2625341277/1100. Zbierka je povolená Ministerstvom vnútra SR.

Deň dystrofikov podporili motorkári spanilou jazdou Bratislavou



Tu bude player