Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na srdcovo-cievne choroby ročne zomiera na svete 17,9 milióna ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ľudia všetkých vekových kategórií a sociálnych vrstiev by v záujme zachovania si zdravého srdca a tým zaistenia vyššej kvality života pre seba aj iných, mali dať sľub.

Ženeva 28. septembra (TASR) - Približne 17,9 milióna ľudí na svete každý rok zomrie na srdcovo-cievne choroby a na cievnu mozgovú príhodu. Uviedla to Svetová federácia srdca (WHF) pri príležitosti Svetového dňa srdca. Ten od roku 2012 pripadá na 29. septembra, dovtedy sa tento svetový deň slávil v poslednú septembrovú nedeľu.

V máji 2012 sa politici celého sveta zaviazali znížiť o 25 percent úmrtnosť na neprenosné choroby do roku 2025, pripomenula WHF na svojom webe a dodala, že srdcovo-cievne choroby sú príčinou takmer polovice zo všetkých úmrtí na neprenosné choroby. Preto Svetový deň srdca predstavuje ideálnu platformu pre všetkých aktérov v oblasti srdcovo-cievnych ochorení, aby sa zjednotili proti týmto chorobám a znížili chorobnosť na ne na svetovej úrovni.

"Chceme vytvoriť na celom svete komunitu hrdinov srdca," uviedla ďalej WHF. Pokračovala, že ľudia všetkých vekových kategórií a sociálnych vrstiev by v záujme zachovania si zdravého srdca a tým zaistenia vyššej kvality života pre seba aj iných, mali dať sľub. Dať sľub v rodine, že budú zdravšie variť a stravovať sa; dať sľub deťom, že začnú viac cvičiť a budú im pomáhať v pohybových aktivitách, nedovolia im fajčiť a príbuzným budú pomáhať prestať s fajčením; zdravotnícki pracovníci majú dať sľub, že budú pomáhať pacientom, aby prestali s fajčením a so znižovaním hladiny cholesterolu; politici majú dať sľub, že budú podporovať takú politiku, ktorá bude podporovať zdravie srdcovo-cievneho systému; zamestnávatelia majú dať sľub, že budú pripravovať pre zamestnancov také pracovné prostredie, aby si zachovali zdravé srdce. "Je to jednoduchý sľub... pre moje srdce, tvoje srdce, pre srdcia všetkých," zdôraznila WHF.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Archív


WHF je najväčšia svetová platforma venujúca sa zvyšovaniu povedomia verejnosti o chorobách kardiovaskulárneho systému, o chorobách srdcového svalu a o mozgových cievnych príhodách. Názov kampane "Moje srdce, tvoje srdce" má každému jednému človekovi, kardiológom a všetkým zdravotníckym pracovníkom, ktorí sa profesijne zaoberajú srdcom, pripomenúť, aby sa starali o "všetky naše srdcia", zdôraznila WHF.

Prvýkrát Svetový deň srdca zorganizovala Svetová federácia srdca s podporou WHO, ktorá ho sponzoruje, s Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v nedeľu 24. septembra 2000.

Odborníci počas Svetového dňa srdca informujú verejnosť o možnostiach, ako kardiovaskulárnym (srdcovo-cievnym) ochoreniam i cievnym mozgovým príhodám predchádzať.



Zdroje:

www.world-heart-federation.org

www.herzstiftung.de

www.who.int

www.tvojesrdce.sk