Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na stredoeurópskom kongrese sa stretávajú odborníci na popáleniny

Ilustračné foto Foto: TASR

Popáleninový kongres sa koná každých päť rokov.

Košice 22. septembra (TASR) – Siedmy Stredoeurópsky popáleninový kongres sa začal dnes v Košiciach. Približne 300 lekárov a sestier zo Slovenska a zahraničia si na ňom počas dvoch dní odovzdá najnovšie poznatky z oblasti popáleninovej medicíny a rekonštrukčnej chirurgie, ako aj ošetrovania pacientov.

Popáleninový kongres sa koná každých päť rokov. "Hlavnými témami tohto ročníka pre lekárov sa stala súdobá liečba termických úrazov so zameraním na protišokovú liečbu, chirurgické riešenie popálenín, popáleniny elektrickým prúdom, ako aj novinky na poli odstraňovania chorobne zmeneného tkaniva a kultivácie kožných buniek. Nezanedbateľným spoločenským problémom je aj posthospitalizačná starostlivosť o týchto pacientov a ich resocializácia," uviedol predseda kongresového výboru a prednosta kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Nemocnici Košice – Šaca Peter Lengyel.

V sesterskej sekcii sa dôraz kladie na tému náročnej starostlivosti o detského pacienta a rozsiahle popálených dospelých pacientov. "Hovoriť sa bude aj o tom, že súčasťou celkovej starostlivosti o pacientov s termickým úrazom je aj liečba v hyperbarickej komore," uviedla Helena Kapturová, ktorá zastrešuje túto sekciu.

Na vzdelávacom podujatí vystúpia významné autority zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska. Kongres organizuje Nemocnica Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Ako informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Marta Csergeová, koná sa pri príležitosti 45. výročia založenia popáleninového centra v šačianskej nemocnici.   Prvé oddelenie pre liečbu popálenín v Košiciach-Šaci bolo založené v roku 1971 a v priebehu 45 rokov svojej existencie prešlo niekoľkými etapami. "Dnes je to klinické pracovisko, ktoré sa podieľa na výučbe študentov medicíny a taktiež doškoľuje lekárov v rámci predatestačného školenia. Spádová oblasť nášho pracoviska je polovica Slovenska," uviedol riaditeľ nemocnice, ktorá je členom skupiny Agel, Ján Slávik.