Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ upozorňuje na nebezpečnú nechtovú kozmetiku a tetovaciu súpravu

Nebezpečná kozmetika Foto: TASR/ÚVZ SR

Na základe laboratórnych výsledkov bolo zistené, že spomínané výrobky obsahujú chróm, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch.

Bratislava 30. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré boli nahlásené do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX). TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvé dva nižšie uvedené nebezpečné výrobky sú na Slovenskom trhu a Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča spotrebiteľom, aby ich nepoužívali.

Ide o make up súpravy Denim colour compact, značky KTN – Boulevard de Beauté z Číny balené v otváracej škatuľke s džínsovou potlačou. V prvom prípade balenie obsahuje očné tiene, červeň na líčka, lesk na pery a bronzový púder. V druhom prípade sú v škatuľke len očné tiene, červeň na líčka a bronzový púder.

Na základe laboratórnych výsledkov bolo zistené, že spomínané výrobky obsahujú chróm, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch. Distribútorovi výrobkov bolo preto zakázané uvádzať ich do obehu. Spoločnosť vydala oznámenie pre zákazníkov o možnosti vrátenia predmetných výrobkov.

Ďalším nebezpečným výrobkom je parfum a gél na sprchovanie Eau de Parfum + Shower Gel – Pink Dragon for Women značky Streer Looks s Číny. Sprchový gél podľa zistení obsahuje nadmernú koncentráciu konzervačných látok (methylchloroisothiazolinone a methylisothiazolinone), čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch.

Nebezpečný je aj sprchový gél Lemon Burst značky Anova z krajiny pôvodu Veľká Británia balený v 220-mililitrovej plastovej tube. Vo výrobku bol zistený nadmerný obsah mikroorganizmov, predstavuje mikrobiologické riziko. Jeho použitie môže spôsobiť vznik infekcie.

Hlavný hygienik SR Ivan Rovný varuje, že vyššie spomenuté dva nebezpečné výrobky sa môžu vyskytovať v Slovenskej republike.

Nebezpečná kozmetika
Foto: TASR/ÚVZ SR